30.9.15

Ο Κάντας «ξετύλιξε» το κουβάρι με τις μίζες...

Ο Κάντας «ξετύλιξε» το κουβάρι με τις μίζες
Δημήτρης Τρίμης

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο τότε αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης και πρόεδρος της αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, εντόπισε 13.700.000 δολάρια σε λογαριασμό του παλιού αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Α. Κάντα, σε τράπεζα της Σιγκαπούρης.

Αυτή ήταν η...
αρχή για να αποκαλυφθούν μίζες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το διάστημα 1996-2005) οι οποίες μοιράστηκαν στον κόσμο των εξοπλισμών, αλλά και για να γίνει γνωστό με ονοματεπώνυμα το σύμπλεγμα εμπόρων όπλων, αντιπροσώπων, συμβούλων, αξιωματικών, εκπροσώπων του εκδοτικού κατεστημένου και φυσικά πολιτικών, κυβερνητικών στελεχών.

Η διαδικασία διανομής μίζας ξεκινούσε από τη συμφωνία του υπουργού με εμπόρους όπλων και στη συνέχεια οι επιτροπές των αξιωματικών και η ιεραρχία αναλάμβαναν να επικυρώνουν και να προωθήσουν τις εξειδικευμένες (υπερτιμημένες) συμβάσεις χωρίς καθυστερήσεις... Αυτά όλα τα έχει εξηγήσει στην απολογία του ο Α. Κάντας αναφερόμενος στον τρόπο που λειτουργούσαν επί των ημερών του οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος.

Επί 25 χρόνια

Σύμφωνα πάντοτε με όσα έχει πει ο Κάντας, ο μεγαλοεπιχειρηματίας και εκδότης Θωμάς Λιακουνάκος (από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στην Ελλάδα), έδωσε 600.000 ευρώ μετρητά μόνο στον ίδιο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στη διαδικασία πώλησης των γερμανικών αρμάτων Leopard. Ο Α. Κάντας επίσης έχει ήδη εξηγήσει ότι ο Θ. Λιακουνάκος τον είχε στη μισθοδοσία του από το 1988 και του είχε καταβάλει 1 εκατ. ευρώ για να ξεμπλοκάρει διάφορα προγράμματα που τον ενδιέφεραν. Δηλαδή τον «λάδωνε επί 25 χρόνια»...

Ο Θωμάς Λιακουνάκος από το 1996 έως το 2003 και η «αυτοκρατορία» του κέρδισαν συμβόλαια πώλησης όπλων στις Ενοπλες Δυνάμεις που υπερβαίνουν τα 5,7 δισ. ευρώ. Τα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, όπου η Ελλάδα αγόραζε μανιωδώς όπλα από παντού, ο Θ. Λιακουνάκος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Η δημοσιευμένη πριν από 2,5 χρόνια απολογία του Α. Κάντα περιγράφει ως εξής τα γεγονότα: «Το επόμενο πρόγραμμα ήταν αυτό των αρμάτων Leopard 2, το οποίο προμηθευτήκαμε από τη γερμανική Kraus Maffei Wegmann (KMW). Η σύμβαση υπογράφηκε, όταν είχα φύγει εγώ, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου από τον Σπυρίδωνα Τραυλό. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος. Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν εκπρόσωπος της άνω γερμανικής εταιρείας και ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας AXON.

Eχει μεσολαβήσει για πολλά εξοπλιστικά προγράμματα και έχει εκπροσωπήσει πολλές εξοπλιστικές εταιρείες. Τον κύριο Λιακουνάκο τον είχα γνωρίσει από το 1988, όπως και τον κύριο Αποστόλου, τον συνεργάτη του. Από τον κύριο Λιακουνάκο είχα δεχτεί εκείνη την περίοδο κάποια χρήματα, αλλά δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς. Δεν θυμάμαι αν ήταν μετρητά ή καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό μου, πιθανόν στη UBS Ζυρίχης (πρώην Swiss Bank Corporation).

Το 1997 είχα πληροφορηθεί από τον συνεργάτη του Θ. Λιακουνάκου, τον κύριο Αποστόλου, ότι τα προγράμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν θα προτιμούνταν, θα προωθούνταν και θα επιλέγονταν οπωσδήποτε γιατί αυτό το είχε συμφωνήσει οι ίδιος ο Λιακουνάκος με τον κύριο Σμπώκο και τον κύριο Τσοχατζόπουλο.

Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Λιακουνάκου - Σμπώκου - Τσοχατζόπουλου είχαν γίνει στο πολιτικό γραφείο του Τσοχατζόπουλου. Ακόμα, μου είχε πει για τα επίπεδα ιεραρχίας, πώς και ποιος θα ελάμβανε χρήματα. Συγκεκριμένα, μου είχε πει ότι στα μεγάλα προγράμματα τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρείες, τις οποίες εκπροσωπούσε ο Λιακουνάκος, χωρίς να μου πει μέσω ποιου θα γινόταν αυτό. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο κύριος Λιακουνάκος και σε χαμηλότερο επίπεδο (από τον κύριο Σμπώκο και κάτω) θα τα έδινε ο κύριος Αποστόλου.

Γι’ αυτό λοιπόν εγώ απέφευγα να συναντώ τον Λιακουνάκο. Στη συνέχεια προσπάθησε πολύ στα επόμενα χρόνια ο κύριος Λιακουνάκος να με συναντήσει στέλνοντας τον κύριο Αποστόλου και τον κύριο Αρκουμανέα, ο οποίος ήταν διευθυντής της εταιρείας SONAK, συμφερόντων Λιακουνάκου».

Για τα Leopard 2

Ο Α. Κάντας είχε περιγράψει και μια συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο τον Δεκέμβριο του 2001. Ο Θ. Λιακουνάκος τού ζήτησε να επιταχύνει τις διαδικασίες των προμηθειών των αρμάτων Leopard 2 και βγήκε από το γραφείο του Α. Κάντα, αφήνοντας πάνω στον καναπέ ένα σακ βουαγιάζ.

Ο Α. Κάντας πρόσεξε ότι ο συνομιλητής του είχε αφήσει την τσάντα, βγήκε στην πόρτα και του είπε: «Ξέχασες την τσάντα». Η απάντηση του Θ. Λιακουνάκου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών απολογούμενος στους ανακριτές, ήταν: «Είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει». Οταν άνοιξε το σακ βουαγιάζ μέτρησε στο εσωτερικό του το εξωπραγματικό ποσόν των 600.000 ευρώ, χρήματα που ο Α. Κάντας δεν είχε κανένα πρόβλημα να κρατήσει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: