30.9.15

Οι πρώτες ψύχρες και το πετρέλαιο θέρμανσης-Τα κριτήρια για το επίδομα...

Περισσότερο τσουχτερός θα είναι φέτος ο χειμώνας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθώς "κόβεται" με το μαχαίρι το επίδομα θέρμανσης για όσους...
ξεπερνούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα οριστούν σαφώς χαμηλότερα από αυτά που ίσχυαν μέχρι πέρυσι ( έως 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα η 40.000 ευρώ οικογενειακό ή 43.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ).

Αντίθετα θα "ψηλώσουν" τα περιουσιακά κριτήρια με τα οποία κάποιος θα δικαιούται επιδότησης (πέρυσι ήταν ατομική ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ και 300.000 ευρώ για το ζευγάρι).

Εως τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της χειμερινής περιόδου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αυστηρότερους περιορισμούς στη χορήγηση του επιδόματος στα πλαίσια της εφαρμογής της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση στο μισό του κονδυλίου επιδότησης δικαιούχων πετρελαίου θέρμανσης για το 2016.

Στην περίπτωση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, υπολογίζεται ότι θα χάσουν το επίδομα θέρμανσης τουλάχιστον 300.000, μέχρι πέρυσι, δικαιούχοι .

Αλλο σενάριο που εξετάζεται είναι ,το κατά 50% μειωμένο κονδύλι επιδότησης, να μοιραστεί ξανά στους ίδιους δικαιούχους (περίπου ένα εκατομμύριο) οι οποίοι όμως θα λάβουν χαμηλότερο ποσό ενίσχυσης ( πέρυσι ήταν 35 λεπτά το λίτρο).

Τέλος μελετάται και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος, γεγονός που θα ευνοήσει τους πάντες.

Στην περίπτωση που περικοπεί ο αριθμός των δικαιούχων η λιανική τιμή θα κυμανθεί στα 50 έως 55 λεπτά το λίτρο, ενώ αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τότε άπαντες θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια λιανική τιμή ,που λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 80 έως 85 λεπτά το λίτρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: