30.9.15

Σκληρές αντιδράσεις στη Δύση για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία...

Την έντονη διαμαρτυρία των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Σαφώς πιο σκληρή είναι η πρώτη, ανεπίσημη, αντίδραση της...
Γαλλίας, με ισχυρισμούς πως η Μόσχα στην πράξη δεν χτυπά το Ισλαμικό Κράτος αλλά τους αντάρτες που αντιμάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Μπαράζ αιχμηρών και επικριτικών αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, υποστηρίζοντας το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Την έντονη διαμαρτυρία των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο.

Ο κ. Κέρι φέρεται να χαρακτήρισε τις ρωσικές επιδρομές «αντιπαραγωγικές», τονίζοντας πως δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποφυγής ενός στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων στους αιθέρες της Συρίας. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει αεροπορική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών από τις αρχές του έτους.

Σαφώς πιο σκληρή είναι η πρώτη, ανεπίσημη, αντίδραση της Γαλλίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, γάλλος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποστήριξε ότι οι ρωσικές επιδρομές φαίνεται να έχουν ως στόχο όχι το ΙΚ, αλλά τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

«Εάν [χτυπούν στόχους] στη Χομς, όπως φαίνεται, δεν στοχοθετούν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αντικαθεστωτικές ομάδες, κάτι που επιβεβαιώνει ότι περισσότερο υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ παρά πολεμούν το ΙΚ», δήλωσε η διπλωματική πηγή.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες και η Γαλλία άρχισε αεροπορικές επιδρομές και πτήσεις παρακολούθησης εναντίον του ΙΚ στη Συρία.

Τουλάχιστον 36 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, κατήγγειλε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, Χαλίντ Κχότζα. Ο επίμαχος απολογισμός είχε εκδοθεί νωρίτερα από ένα πρακτορείο ειδήσεων που χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί και δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Όλοι οι στόχοι της σημερινής ρωσικής επίθεσης στη βόρεια Χομς ήταν πολίτες», διαμήνυσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο κ. Κχότζα, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών...


Δεν υπάρχουν σχόλια: