23.9.15

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκόπελος...

Tραυματίες και έκκληση από τον δήμαρχο στις αρχές...
Τις πληγές τους από μια εφιαλτική νύχτα μετρούν οι κάτοικοι της Σκοπέλου, που χθες βίωσαν δύσκολες ώρες από την νεροποντή που έλαβε χώρα για πάνω από πέντε ώρες στο νησί. Ο δήμαρχος του νησιού διατυπώνει φόβους για νεκρούς, απευθύνει...
έκκληση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τονίζει την άμεση αρωγή των αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η καταρρακτώδης βροχή, που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια το νησί, καταρχήν προκάλεσε δύο μεγάλα ρήγματα στο λιμάνι, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, τα οποία έπεσαν στην θάλασσα.

Η πυροσβεστική του νησιού δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και μαγαζιά, ενώ από χθες το βράδυ, λόγω βραχυκυκλώματος στα δίκτυα, το νησί δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό αλλά και σύστημα αποχέτευσης.
Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου, τα σχολεία σήμερα δεν άνοιξαν από το φόβο μήπως καταρρεύσει κάποια οικοδομή και καταπλακώσει τα παιδιά, ενώ και η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.
Ο μεγαλύτερος, όμως, φόβος εντοπίζεται στο γεγονός ότι πάνω από 20 αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στην θάλασσα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πρόκειται μόνο για σταθμευμένα, αλλά για οχήματα που βρίσκονταν εν κινήσει.
Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες για να βρεθούν τυχόν άνθρωποι εγκλωβισμένοι, με την πιθανότητα, ευτυχώς, να απομακρύνεται, όσο περνά η ώρα. 
Ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης δίνει στο newpost την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί:
Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί στη Σκόπελο. Παρότι ήμαστε άριστα προετοιμασμένοι από την ΕΜΥ, δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε αυτή τη μανία της φύσης. Από την πρώτη στιγμή ήταν επί ποδός η Πυροσβεστική υπηρεσία, η υπηρεσία Πολιτικής προστασίας και οι αστυνομικές αρχές, όμως δεν κατορθώσαμε να αποφύγουμε τις ζημιές και τις καταστροφές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη χώρα του νησιού, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές έχουμε στο Κλήμα και στην Γλώσσα.
Από την πλευρά μου απευθύνω έκκληση στον νέο υπουργό να στείλει άμεσα βοήθεια και να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί, τουλάχιστον να έχουμε σύντομα ρεύμα και νερό. Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το προβλήματα. Είναι βιβλική ηκαταστροφή που υποστήκαμε. 
Το ευτυχές είναι ότι αυτή τη στιγμή ο καιρός είναι ηλιόλουστος στο νησί και αναμένεται να βελτιωθεί περισσότερο τις επόμενες ώρες, διευκολύνοντας το έργο της αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και της έρευνας για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. 
Φωτογραφίες από το http://skopelos-news.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: