15.2.15

Την εξάπλωση του ιού της μη λιτότητας σε όλη την Ευρώπη φοβάται ο Σόιμπλε...

«Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου....
Στο ψυχρό Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στεγάζεται στο Μέγαρο Ντέτλεβ Ροβέτνερ, το οποίο έχει μακρά ιστορία, καθώς όταν κατασκευάστηκε (1935 - 1936) ήταν το μεγαλύτερο ...
συγκρότημα γραφείων στην Ευρώπη. Σε αυτό το κτίριο στεγάστηκε το υπουργείο Αεροπορίας και ο τότε επικεφαλής του και στενός συνεργάτης του Χίλτερ, Χέρμαν Γκέριγκ. Ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες του υποβάλλονται στο πνεύμα της αρχιτεκτονικής μεγαλομανίας του Χίτλερ, αλλά όχι στις επικές της στιγμές.

Η λιτότητα χαρακτηρίζει τις αυστηρές γραμμές του, τους απέραντους διαδρόμους με τα πολυάριθμα μικροσκοπικά γραφεία, ακόμα και αυτή κυριαρχεί στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκεί όπου γίνονται δεύτερες σκέψεις για την Ελλάδα μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την έως σήμερα στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των θεσμικών εταίρων και των δανειστών και κυρίως έναντι του Βερολίνου.

Η ελληνική αεράμυνα μέχρι στιγμής αντέχει τις επιθέσεις και τους…«βομβαρδισμούς» της γερμανικής αεροπορίας και στόχος είναι να πληγεί καίρια η πολιτική της λιτότητας, η οποία όπως προαναφέρθηκε κυριαρχεί ακόμα και στο γραφείο του Σόιμπλε και στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε που εκτιμά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, βλέπει την αξιοσημείωτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα που αντιστέκεται και επιμένει ότι η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών.

«Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω» λένε μονότονα από το Μαξίμου και πλέον ο στόχος είναι να σταματήσει και το ρολόι για την λιτότητα, πρώτα στην Ελλάδα, ώστε να εξαπλωθεί σαν ιός σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή ακριβώς την εξάπλωση του ιού σε όλη την Ευρώπη φοβάται ο σκληρός Σόιμπλε, ο ιθύνων νους της σημερινής πολιτικής που εκπροσωπεί η Γερμανία και υπηρετεί ως Καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ.

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκει άμεσα συμφωνία, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα για το εάν αυτή θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, αλλά από το Μαξίμου επιμένουν ότι παραμένουμε σταθεροί ως χώρα, και διαφαίνεται πως συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν ότι ήρθε η ώρα για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης που δεν θα έχει ως πυλώνα τη λιτότητα και άρα και στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να εγκαταλειφθούν πολιτικές που έχουν αποτύχει.

Με βασικό άξονα αυτή τη συλλογιστική για το ελληνικό πρόγραμμα, προτείνει η άποψη προς τους δανειστές, ότι υπάρχουν κατηγορίες- δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, ενώ αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις, μιλώντας για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά. αλλά θεωρούν ότι αυτά δεν είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα μια επωφελή συμφωνία και για τις δυο πλευρές.

«Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και αναφέρουν ότι στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. «Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία» υπογραμμίζουν.

Η μάχη συνεχίζεται και θα έχει ενδιαφέρον εάν στη συνάντηση που θα έχουν στο μέλλον οι Βαρουφάκης και Σόιμπλε στο Μέγαρο Ντέτλεβ Ροβέτνερ, παραδεχθεί ο γερμανός πολιτικός πως ηττήθηκε, εάν πάνε όλα καλά για την Αθήνα, η γερμανική…αεροπορία!..
Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: