28.2.15

Φόλεϊ: «Δεν είναι σημαντική η αποκάλυψη του Τζιχάντι Τζον»...


Ο πατέρας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία και κατόπιν είχε αποκεφαλιστεί από Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ότι θεωρεί πως ...
«δεν είναι σημαντικό» για τον ίδιο το γεγονός ότι ο φερόμενος ως ο δήμιος του παιδιού του, ο «Τζιχάντι Τζον», ταυτοποιήθηκε από τις αρχές.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε χθες ότι ο «Τζιχάντι Τζον», ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στα οποία καταγράφονται οι αποκεφαλισμοί πολλών από τους ομήρους των τζιχαντιστών, αναγνωρίστηκε και είναι ο 26χρονος Μοχάμεντ Εμουάζι, ένας Λονδρέζος γεννημένος στο Κουβέιτ.

«Ο “Τζιχάντι Τζον” απλώς έτυχε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αλλά εάν δεν ήταν αυτός, θα ήταν κάποιος άλλος, επομένως η ανακάλυψη του ποιος μπορεί να είναι ίσως είναι σημαντική για ορισμένους, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι σημαντική για μένα», είπε ο Τζον Φόλεϊ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αριζόνα, όπως κατέγραψε ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KSWT.

Ο Φόλεϊ, ο αποκεφαλισμός του γιου του οποίου απεικονιζόταν σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσε ότι θα αισθανθεί ικανοποίηση όταν το Ισλαμικό Κράτος «ηττηθεί».

Ο Τζον Φόλεϊ και η σύζυγός του Νταϊάν, οι οποίοι μίλησαν στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Τουσόν της Αριζόνας, όπου ήταν προσκεκλημένοι, επέκριναν τον τρόπο που τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενόσω ο γιος τους ήταν αιχμάλωτος των τζιχαντιστών.

«Πραγματικά θεωρούμε ότι η κυβέρνησή μας πρέπει να έχει μια πιο σαφή πολιτική και να είναι πιο ανοικτή σε ό,τι αφορά το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει», είπε η Νταϊάν Φόλεϊ στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό KVOA. «Νιώθουμε ότι μας κράτησαν στο σκοτάδι πολύ», πρόσθεσε η ίδια.

Η μητέρα και ο αδελφός του Φόλεϊ είχαν δηλώσει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News πέρυσι ότι ένας στρατιωτικός, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είχε προειδοποιήσει την οικογένεια ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εάν κατέβαλε λύτρα.

Η πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να μην καταβάλλει λύτρα, καθώς επιχειρηματολογεί ότι αυτό θα ενθάρρυνε μελλοντικές απαγωγές.

Την Πέμπτη, δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσαν ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως πράγματι ο Εμουάζι είναι το πρόσωπο το οποίο εικονίζεται στα βίντεο του ΙΚ.

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του «Τζιχάντι Τζον» καταγράφηκε μερικούς μήνες αφότου η Ουάσινγκτον διέταξε να γίνει μια αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση του Φόλεϊ και άλλων Αμερικανών ομήρων του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Άλιστερ Μπάσκι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε εξάλλου ότι ο Ομπάμα έχει δώσει εντολή να επανεξεταστεί η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ομηρίες.

«Ακούσαμε να εκφράζονται ανησυχίες από ορισμένα μέλη οικογενειών» ομήρων, «σχετικά με την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία τους με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το πόσες πληροφορίες μπορούν να τους δοθούν σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες» για την απελευθέρωσή τους, σημείωσε ο Μπάσκι. 

«Κατανοούμε ότι όλο αυτό είναι απίστευτα δύσκολο και οδυνηρό για τις οικογένειες και εκτιμάμε τη συμβολή τους», πρόσθεσε.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: