28.2.15

Στοιχεία για τα έσοδά του έδωσε το "Podemos"...

Στοιχεία για τα έσοδά του έδωσε στη δημοσιότητα το Podemos
To ισπανικό κόμμα Podemos («Μπορούμε») έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρηματοδοτείται από κανένα ξένο κράτος, παρά το γεγονός ότι...
ένα εκ των ηγετικών στελεχών του έχει έσοδα τα οποία προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το Ποδέμος, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2014, είχε έσοδα ύψους 947.081 ευρώ το 2014, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη. 

Τα έσοδα του κόμματος προέρχονται σε ποσοστό 82,9% από δωρεές, ύψους κατά μέσον όρο 14,79 ευρώ, 9,7% από επιχορηγήσεις, 7,3% από πωλήσεις προϊόντων του κόμματος, σύμφωνα με το Ποδέμος που έδωσε επίσης στη δημοσιότητα το λεπτομερή κατάλογο των δωρεών στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

«Οι αμφιβολίες για την πηγή χρηματοδότησης του Ποδέμος μπορούν να αρθούν» διαβεβαίωσε μία εκ των ηγετικών στελεχών του, η Καρολίνα Μπεσκάνσα αναφερόμενη στα πολυάριθμα δημοσιεύματα σχετικά με τα εισοδήματα του τρίτου τη τάξει στελέχους του κόμματος, του Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, πρώην συμβούλου του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που απεβίωσε το 2013.

Ο Μονεδέρο, καθηγητής πολιτικών επιστημών, 52 ετών, παραδέχθηκε ότι έλαβε στα τέλη του 2013 σχεδόν 425.000 ευρώ τα οποία του έδωσε η τράπεζα της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής, μιας ένωσης 9 κρατών της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις, για την εργασία του σχετικά με την κυκλοφορία ενός κοινού νομίσματος.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του κόμματος, κάτι που θα ήταν παράνομο, αλλά για τη χρηματοδότηση της εταιρείας του Caja de resistencia, η οποία αναλαμβάνει την παραγωγή εκπομπών που προβάλλονται στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο.

«Είναι αλήθεια, και κάνουμε την αυτοκριτική μας για αυτό, ότι αργήσαμε πολύ να απαντήσουμε στις κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» τόνισε η Μπεσκάνσα.

Το Ποδέμος, που απορρίπτει τα προγράμματα λιτότητας και τη διαφθορά στην Ισπανία, τόνισε ότι χρηματοδότησε την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές χάρη στις δωρεές περίπου 5.000 υποστηρικτών του. Για την εκστρατεία εκείνη δαπάνησε 137.196 ευρώ. 

«Είναι δυνατό το να εφαρμόσουμε ένα πολιτικό σχέδιο με ελάχιστα εισοδήματα και μόνο με την υποστήριξη των πολιτών» συνέχισε η αξιωματούχος.

«Αυτό που κάνουμε από την 17η Ιανουαρίου του 2014, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το Ποδέμος δεν θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα των τραπεζών, άλλων κυβερνήσεων, ούτε επιχειρήσεων και μεγάλων δωρητών» υπογράμμισε η ίδια. 

Στον ιστότοπό του (http://transparencia.podemos.info/) το κόμμα ανήρτησε επίσης τις φορολογικές δηλώσεις των ηγετών του και των ευρωβουλευτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: