28.2.15

Βενιζέλος: Έναν μήνα μετά τις εκλογές «είναι όλα στον αέρα»...


 Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, και παράλληλα επανέλαβε τον...
οδικό χάρτη προς το πολιτικό, προγραμματικό και αξιακό συνέδριο του κόμματος στις 15-17 Μαίου.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό, είναι όλα στον αέρα..» και εκτίμησε ότι όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο «πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο». Είπε ότι βρισκόμαστε λοιπόν σε χειρότερο σημείο απ' ό,τι βρισκόμασταν, αν και, όπως πρόσθεσε, μπορεί να γλιτώσαμε την καταστροφή, την ασύντακτη χρεοκοπία μετά από πέντε χρόνια κρίσης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε το σχέδιο Β και πως κάθε προσπάθεια να αλλάξει το σχέδιο Α σε πηγαίνει σε χειρότερη θέση. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αρκεί να είναι πραγματική και την κάλεσε να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει άλλη εθνική στρατηγική πέραν αυτής που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και πως η «υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρυκ για λέξεις και προσχήματα». Εκτίμησε ότι «έγινε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό λάθος που μπορούσε να γίνει, άνοιξαν περιττά μέτωπα με όλες τις χώρες, σκηνοθετήθηκε ένα σόου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρέσκεια». «Από το σκληρό ροκ φτάσαμε σε λίγες εβδομάδες στο "μέιλ Βαρουφάκη- Κοστέλο", φτάσαμε στην παράταση του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση. Το μνημόνιο το γράφει η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της τρόικας» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, με διαπραγμάτευση επί της ουσίας, τις κόκκινες γραμμές της, να προχωρήσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή και να συνεχίσει στη βάση της συζήτησης για τη μετατροπή και του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό. «Αντί να κάνει αυτό η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει τις λέξει» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι απευθύνθηκε χτες στον λαό από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να λέει την αλήθεια και άσκησε κριτική για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που εξήγγειλε. Αναφερόμενος σε σημερινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε λόγο για έκτακτη εισφορά, για να σχολιάσει δηκτικά ότι αρχίζουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης «γιατί έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που του αρέσει να ακούει τη φωνή του», ενώ διερωτήθηκε «πότε προλαβαίνει να κάνει σχεδιασμούς όταν είναι συνέχεια σε ΜΜΕ». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον «μύθο» ότι «προχωράμε ενώ έχουμε μείνει εγκλωβισμένοι» και τον «μύθο» ότι «είμαστε αδέκαστοι αλλά δεν θέλουμε τη Βουλή». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σχετικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, είπε ότι είναι το πιο ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών και πως το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει με ενθουσιασμό. Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξεταστική επιτροπή διερεύνησης για τα μνημόνια: Για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση την περίοδο 2004-2009, για το πώς έγιναν οι χειρισμοί και υπό ποιές συνθήκες το 2009, πώς έγινε η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα, το μεγάλο κούρεμα και την αναδιάρθρωση, αλλά και τώρα, όπως πρόσθεσε, για το τι ήξερε ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, για το τι του είχε πει ο Μ Ντράγκι, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και η ΤτΕ πριν τις εκλογές. Για να δούμε, συνέχισε, πού βρισκόταν η οικονομία πριν το 2009, τι έγινε με το μνημόνιο, με το μνημόνιο 2 «και πώς πάμε τώρα με τα μάτια κλειστά στο μνημόνιο 3», για να συμπληρώσει ότι η συζήτηση θα είναι και για το πώς έγινε η διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τρόπο δυσμενή, όπως είπε, για τη χώρα.

Ως προς τη σύγκληση του έκτακτου Συνεδρίου, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό, αξιακό που θα ασχοληθεί με τη σύγχρονη ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμα, έκανε λόγο για συνέδριο ανοικτό στην κοινωνία και σε όλη την παράταξη «χωρίς αποκλεισμούς ακόμα και σε όσους από λάθος εκτίμηση ακολούθησαν τη διάσπαση», με εξαίρεση, όπως είπε, «επώνυμα στελέχη που με βλαπτικό μίσος ζημίωσαν την παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στο Συνέδριο θα λήξει η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί, για να προσθέσει, όμως, ότι θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, η οποία θα γίνει με άμεση ψηφοφορία, όπως είπε. Ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον και την προοπτική του χώρου, πρότεινε να ανοίξουν τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες-ατζέντες: Η ατζέντα της εθνικής ανασυγκρότησης. Η ατζέντα της παραταξιακής ανασυγκρότησης, για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να γίνει η μετάβαση από την αυτοκριτκή στην αυτογνωσία της παράταξης και πως το υπαρξιακό δίλημμα είναι αν θα ειπωθεί η νέα αφήγηση της παράταξης. Ακόμα είπε ότι η συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου και άλλων, αλλά και όσα έγιναν προεκλογικά, οδήγησαν σε μια «εκβιαστική εσωστρέφεια», στέρησε την τρίτη θέση στο ΠΑΣΟΚ και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως εγγυητής. Η τρίτη ατζέντα είναι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ιδεολογικής και αξιακής της αναφοράς.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: