28.2.15

Η «παράνομη» αντιπρόεδρος της Goldman Sachs...



ΦΩΤΟ...
Τον Σεπτέμβρη του 2007, η Τζουλίσα Αρς προσπαθεί να «μαζέψει» τα κομμάτια της, καθισμένη στο γραφείο της στην Goldman Sachs. Σε ένα...
μικρό χωριό του Μεξικό, ο πατέρας της βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατο. Η αδερφή της, της τηλεφωνεί και της ανακοινώνει τα άσχημα νέα. Δεν λέει σε κανέναν τίποτα. Σηκώνεται και εγκαταλείπει για λίγο την σειρά που έχουν δημιουργήσει αυτή και οι συνάδερφοί της στα γραφεία της τράπεζας επενδύσεων. Περπατά προς το λόμπι, ανοίγει την πόρτα της τουαλέτας και κλειδώνεται για λίγο μέσα. 

«Μην ανησυχείς για τίποτα. Μην ανησυχείς για τίποτα», επαναλαμβάνει διαρκώς. Στη συνέχεια, πλένει το πρόσωπό της, παίρνει μία βαθιά ανάσα και επιστρέφει στο γραφείο της και συνεχίζει να δουλεύει, χωρίς να ενημερώσει κανέναν ότι ο πατέρας της είναι νεκρός. Οι συνάδερφοί της, γνωρίζοντας μόνο ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή, δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί η Τζουλίσα δεν παίρνει το πρώτο αεροπλάνο να τον επισκεφτεί. Η ίδια ωστόσο τους εξηγεί πως η οικογένειά της θα την κρατά ενήμερη και ότι... ίσως να φύγει την επόμενη ημέρα. Στον όροφο διαχείρισης πλούτου, δεν υπάρχει «χώρος» για δάκρυα. 



Δεν είναι όμως μόνο ο μεγάλος ανταγωνισμός που ανάγκασε την Τζουλίσα Αρς να κρατήσει κρυφό τον θάνατο του πατέρα της. Η μεγάλη καριέρα της 32χρονης σήμερα γυναίκας ήταν στηριγμένη σε... πλαστά χαρτιά, τα οποία είχε αγοράσει από έναν άγνωστο σε ένα διαμέρισμα του Τέξας. Σε διάστημα επτά ετών, από απλή υπάλληλος έγινε αναλύτρια, σύμβουλος και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Goldman Sachs. Όταν όμως ο πατέρας της άφησε την τελευταία του πνοή σε αυτό το μικρό χωριό του Μεξικό, δεν μπορούσε να τον επισκεφτεί. Γιατί αν το έκανε, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανείς στην τράπεζα κολοσσό δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό της. 

Η Αρς μετακόμισε στο Τέξας όταν ήταν 11 χρονών. Μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά, πήγε σε δημόσιο καθολικό σχολείο και ήταν πολύ καλή μαθήτρια. Η βίζα της έληξε όταν ήταν 14 ετών. Η ίδια σήμερα εξηγεί ότι «ήξερα τι σήμαινε αυτό. Ήμουν παράνομη». Στόχος της ήταν να γίνει πλούσια: «Πίστευα ότι αν κατάφερνα να γίνω πλούσια, δεν θα πείραζε κανέναν το γεγονός ότι θα ήμουν παράνομη». Πίστευα ότι αν έβγαζα πολλά λεφτά θα με αποδέχονταν». Αργότερα μπήκε στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε οικονομικά. 



Οι γονείς της αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στο Μεξικό το 2001 και εκείνη ανέλαβε μια μικρή επιχείρηση που είχαν στήσει. Όταν ωστόσο η επιχείρηση αυτή «γονάτισε» οικονομικά και η Τζουλίσα αναγκάστηκε να βρει δουλειά, η τουριστική της βίζα είχε λήξει. Και εννοείται πως δεν μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές της χωρίς να δουλεύει. Τότε, αποφάσισε να βγάλει πλαστή κάρτα παραμονής. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, βρήκε έναν τρόπο να μπει στη Wall Street και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman, χρησιμοποιώντας την ψεύτικη πράσινη κάρτα.

Με πλαστά έγγραφα πέρασε από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και το 2005 έγινε μία από τους 23.000 εργαζόμενους μιας από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες της Wall Street και έφτασε μέχρι τη θέση της αντιπροέδρου. Και όταν παντρεύτηκε τον φίλο της από το κολέγιο, αντικατέστησε την ψεύτικη πράσινη κάρτα της με μια αληθινή. Σήμερα, η 32χρονη έχει παρατήσει τα οικονομικά και εργάζεται για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Define American, όπου συμβουλεύει και στηρίζει παράνομους μετανάστες.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: