28.2.15

Στρατούλης: Η συμφωνία δεν χρειάζεται να έρθει για επικύρωση στη Βουλή...

Δ. ΣτρατούληςΒΙΝΤΕΟ...
Δήλωση που θα προκαλέσει αντιδράσεις, από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος είπε, μεταξυ άλλων στο MEGA, ότι «η συμφωνία που κλείστηκε δεν χρειάζεται να έρθει για επικύρωση στην Βουλή».
Ο...
Στρατούλης ξεκαθάρισε πως η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς όπως είπε αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Ερωτηθείς εάν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μια παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη από χθες, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή δεν θα αφορά ούτε έναν συνταξιούχο λιγότερο και ούτε ένα ευρώ λιγότερο.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ θεωρείται δικαιούχος, αλλά έχει υψηλό οικογενειακό εισόδημα. ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «υπαρκτό πρόβλημα» και είπε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Κληθείς να απαντήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γενικότερα πώς θα καλυφθούν οι δεσμεύσεις για προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές 2 δισ., ο ίδιος δήλωσε ότι σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ' επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ' όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης» και αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τα ΑμεΑ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.

Για το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου διαστήματος, ο κ. Στρατούλης εμφανίσθηκε απόλυτα καθησυχαστικός. Δήλωσε πως η δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η κυβέρνηση «έχει και λύσεις και προτάσεις», ενώ παρέπεμψε και στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατατίθενται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

 Για το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «δεν θα πληρωθεί στο απόλυτο», καθώς «δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί η χώρα και ο λαός μας θα οδηγηθούν σε πλήρη υποδούλωση», επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της νέας συμφωνίας που θα υπάρξει μετά τη συμφωνία-γέφυρα είναι «η διαγραφή του χρέους για να γίνει βιώσιμο».

Για το θέμα των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Στρατούλης είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο κατεύθυνση «να επισπευσθεί η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος και να επανέλθουν στις δουλειές τους».
Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: