2.3.14

Θεσμικό «χαλινάρι» στους βουλευτές...



«Φρένο» στα έκτροπα που συμβαίνουν ανά διαστήματα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου και υποβαθμίζουν το κύρος του, επιχειρεί να βάλει η Βουλή, εισάγοντας...
για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας έναν «Κοινοβουλευτικό Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας».
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κώδικα που αποκαλύπτει   η «Εφημερίδα των Συντακτών», το νέο αυτό θεσμικό «χαλινάρι» θα έχει εφαρμογή σε όλη τη δημόσια ζωή των βουλευτών, από την ενδυμασία τους έως το πώς θα μιλούν και πώς θα συμπεριφέρονται εντός και εκτός Βουλής.



Θα απαγορεύεται πλέον να εκφέρουν άποψη για θέματα που δεν γνωρίζουν, να καταχρώνται τα προνόμιά τους, ενώ θα δηλώνουν όλα τα «δωράκια» και τις τυχόν χορηγίες.



Αλλαγές έρχονται και στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων τους, καθώς δεν θα δημοσιεύονται πλέον πληροφορίες που αφορούν εισοδήματα συζύγων και τέκνων, αλλά και το ύψος των εισοδημάτων τους από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες.



Οι χρυσαυγίτες



Το θέμα επανήλθε «βίαια» στην κοινοβουλευτική επικαιρότητα μετά τα απανωτά κρούσματα αποκρουστικής συμπεριφοράς των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Εκφράσεις πεζοδρομίου, ύβρεις, προπηλακισμοί και ντύσιμο καφετέριας ή γυμναστηρίου εντός της Βουλής είναι στην ημερήσια διάταξη των μελών αυτής της οργάνωσης, παρ’ όλο που έξι βουλευτές της Χ.Α. είναι ήδη προφυλακισμένοι και έπεται, πιθανόν, συνέχεια.



Ακραίες εκφράσεις και μεμονωμένες συμπεριφορές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο, έχουν κατά καιρούς σημειωθεί και από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.



Την αρχική εισήγηση για τη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών την είχε κάνει το 2008 ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας (Ν.Δ.). Ενα προσχέδιο του κώδικα είχε καταρτιστεί με τη σύμφωνη γνώμη του τότε προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, όμως τελικά έμεινε στα χαρτιά.



Το τελευταίο διάστημα, η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, στην οποία προεδρεύει ο β′ αντιπρόεδρος του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Ν.Δ.), επεξεργάζεται λεπτομερώς τον νέο κώδικα δεοντολογίας, επί του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει τελικά η Ολομέλεια. Ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζει και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, η οποία έχει πραγματοποιήσει και τη σχετική έρευνα για το τι συμβαίνει σε άλλα Κοινοβούλια.



Τη ριζική διαφωνία του όμως με τις προωθούμενες διατάξεις έχει εκφράσει ξεκάθαρα το ΚΚΕ. Οπως είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόκειται για επικίνδυνη διάταξη και αναρωτήθηκε ποιος βάζει τους κανόνες ηθικής και ευπρέπειας. «Εμείς, για παράδειγμα, στις απεργίες των εργατών πηγαίνουμε και στηρίζουμε τον αγώνα τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.



«Οι μόνες περιπτώσεις»



»Πόσες φορές δεν ακούσαμε από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να μας καταγγέλλουν για τη στάση μας αυτή; Αυτές είναι και οι μόνες περιπτώσεις που έρχονται αιτήματα για άρσεις ασυλίας των βουλευτών του ΚΚΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής, οι πιο πλήρεις κώδικες κοινοβουλευτικής ηθικής και δεοντολογίας εντοπίζονται στα Κοινοβούλια της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Γεωργίας, της Ινδίας και της Ν. Αφρικής. Σε τμήματα αυτών έχει βασιστεί και ο ελληνικός κώδικας. Ο στόχος, όπως λένε τα μέλη της επιτροπής, είναι τριπλός:



1. Να ληφθούν δραστικά μέτρα για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τη Βουλή.



2. Να υπάρχει ηθική δέσμευση των βουλευτών έναντι των πολιτών και 3. Να ευθυγραμμιστεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με πρακτικές που εφαρμόζονται και αλλού, για την αναβάθμιση του κύρους του βουλευτικού αξιώματος.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Χάρη Ιωάννου ("Εφημερίδα των Συντακτών")

Δεν υπάρχουν σχόλια: