31.3.14

Δεν ήταν επείγον το... κατεπείγον...


Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,3 δισ. ευρώ θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου.
Αν και ...
τις προηγούμενες μέρες είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα συνεπαγόταν και απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης , αυτό τελικά αποδεικνύεται πως δεν ίσχυε ποτέ και πως το αυριανό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσει μόνον το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των υπολειπόμενων 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο in.gr ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης δεν είχε συνδεθεί ποτέ με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς εξ αρχής η τρόικα και το Eurogroup Working Group είχαν ορίσει την 10η Απριλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη δρομολόγηση όλων των ενεργειών και αποφάσεων που σχετίζονται με τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Μετά την ημερομηνία αυτή η τρόικα θα εξετάσει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων (νομοθετικών και άλλων) και εν συνεχεία θα συντάξει έκθεση που θα αποστείλει στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Από τη στιγμή που τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών δώσουν την έγκρισή τους θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group στην οποία θα αποφασισθεί η χορήγηση της δόσης.

Εάν όλα εξελιχθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group, με την παράλληλη συμμετοχή του ESFSF, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου οπότε και θα ξεκλειδώσει η δόση των 8,3 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει την Εβδομάδα του Πάσχα και το πιθανότερο στο διάστημα 22-24 Απριλίου.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα εντός του Μαίου και αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση του προς την Ελλάδα (ύψους μεταξύ 3,2-3,6 δισ. ευρώ) πριν από τις Ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: