31.3.14

Η συγκυβέρνηση μετράει τις πληγές της ...



Αν το πρόβλημα ήταν ο Μ. Κασσής και η ανυπακοή αφορούσε τη ρύθμιση για το γάλα, κάπως θα μαζευόταν το πράγμα. Αλλά εδώ μιλάμε για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δείχνοντας σαφώς ότι ...
θεωρεί την απόφαση επιβλαβή για το δημόσιο συμφέρον, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το όχι ήταν εκτός προγράμματος και προκάλεσε έναν πολύ δυσάρεστο αιφνιδιασμό στην κυβέρνηση που δεν θα συνέλθει εύκολα από τη χθεσινοβραδινή δοκιμασία.
O Ευ. Βενιζέλος
δεν μπόρεσε να διαγράψει τον Γ. Παπανδρέου, ούτε τον Απ. Κακλαμάνη για το «παρών» του επειδή σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα έχανε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη μετρά μόλις 152 έδρες. Έτσι, ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη πυγμής θέτοντας εκτός ΚΟ της ΝΔ τον αντάρτη υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων επειδή διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρκέστηκε σε μια εμπρηστική ανακοίνωση και στις φωνές που, σύμφωνα με τις διαρροές, έβαλε πηγαίνοντας στον γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή για να του πει «ντροπή σου».

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση βγαίνει από τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου βαριά τραυματισμένη, αφού έχει χάσει τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο που παραιτήθηκε και τρεις βουλευτές (Γ. Παπανδρέου, Ν. Κακλαμάνη, Απ. Κακλαμάνη) που διαφοροποιήθηκαν. Η υπερψήφιση από τους ανεξάρτητους Α. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που επέστρεψαν στη συμπολίτευση μέσω Ελιάς προσφέρει κάποια ανάσα, αλλά όχι βαθιά, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου έλπιζαν ότι και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα λειτουργούσαν ως «μαξιλαράκια». Η αποχή των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και Γ. Ψαριανού που δεν θέλησαν να καταψηφίσουν, βγαίνοντας εκτός κομματικής γραμμής, ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους αλλά το επόμενο βήμα, να πάνε από την αποχή στο «ναι», δεν θεωρείται καθόλου αυτονόητο.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο ίδιος προσωπικά έχει βγει ενισχυμένος από τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών γιατί αναδεικνύεται ως εγγυητής της σταθερότητας. Υπάρχει ικανοποίηση και για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ακόμη και η πρωτιά παίζεται στις ευρωεκλογές, αφού κυριαρχεί η λογική της χαλαρής ψήφου, ενώ η άποψη που κυριαρχεί στη ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη των εντυπώσεων με τις προτάσεις μομφής κατά του ΥΠΟΙΚΟ και του προεδρείου της Βουλής. Κοινή είναι όμως η διαπίστωση ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι ανεξέλεγκτη και ότι ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυντεθεί πλήρως, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μακροπρόθεσμους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: