31.3.14

Κομίζουν στήριξη υπό προϋποθέσεις...

Στήριξη υπό προϋποθέσεις στην κυβέρνηση και οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή της ...
πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα φέρνουν στις αποσκευές τους Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, ερχόμενοι στην Αθήνα για την συνεδρίαση του eurogroup και του άτυπου ecofin.

Οι προβολείς θα είναι στραμμένοι βεβαίως στην Αθήνα όλη την εβδομάδα καθώς μετά τους υπουργούς Οικονομικών συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών, στο άτυπο Συμβουλίο, Gymnich, όπου αν και δεν παράγονται κλασικά «συμπεράσματα», χαράσσονται ενίοτε οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του ευρώ πάντως, σύμφωνα με τους ανθρώπους που την προετοιμάζουν, δεν θα ξεπεράσει τις 3 ώρες και θα έχει ως βασικό θέμα συζήτησης τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την συμφωνία με την τρόικα. Οι εταίροι θα έχουν ως το πρωί της Τρίτης στα χέρια τους ένα προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου, βάση του οποίου θα γίνει η υλοποίηση της συμφωνημένης πολιτικής ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να θεωρείται «εντός τροχιάς».

Το αναθεωρημένο μνημόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει ένα ευμεγέθες κομμάτι για την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και περιγράφει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κινητικότητα, τις απολύσεις, τις καταργήσεις φορέων και οργανισμών, τις εκκαθαρίσεις κρατικών εταιριών και τις ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του euro working group οι υπουργοί προτίθενται να θέσουν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα κάτι που θα γίνει τμηματικά. Οι τμηματικές καταβολές θα είναι δύο ή τρεις, και το ύψος της δόσης θα εξαρτηθεί από το τι ενημέρωση θα υπάρξει από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει πόσα χρήματα θα εκταμιεύσει και πότε. Οι εταίροι έχουν όμως δεσμευθεί να εξασφαλίσουν πως τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα θα αρκούν για να καλύψουν τις λήξεις των ομολόγων του Μαΐου.

Ως εκ τούτου η βασική πολιτική κατεύθυνση πολλών εκ των υπουργών και φυσικά της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσουν πως τα δύσκολα προαπαιτούμενα θα συνδεθούν με τις υπό-δόσεις μετά τον Μάιο. Αυτό δεν το θέλουν όπως είναι φυσικό όσοι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα χαλαρώσει αν ξεπεράσει τον σκόπελο του Μαΐου. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι ευρωεκλογές είναι ένα μείζον πολιτικό στοίχημα για την πορεία της χώρας και ως εκ τούτου οι εταίροι πρέπει να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Η συζήτηση αυτή θα κορυφωθεί και θα καταλήξει την Τρίτη στο eurogroup, διεξάγεται όμως όλο το Σαββατοκύριακο σε πολλά πολιτικά επίπεδα.Διαβάστε αναλυτικά εδώ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: