24.10.13

Σύνοδος στη σκιά των παρακολουθήσεων...

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στα ζητήματα της μετανάστευσης και της...
οικονομικής ανάκαμψης αλλά σκιάζεται από τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Α.Μέρκελ και χιλιάδων γάλλων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συζητηθεί το ζήτημα στη Σύνοδο, με ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες να αιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεων από την Ουάσιγκτον σχετικά με τη δράση των μυστικών της υπηρεσιών στην Ευρώπη. Για απαράδεκτες πρακτικές έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριοότι δεν παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνομιλίες ούτε θα συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Τα βασικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής είναι το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη μετά και την πρόσφατη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, η τραπεζική ένωση καθώς και η πρωτοβουλία της Κομισιόν για την "Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη" που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα βοηθήσει πολίτες και επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης ζητήματα όπως οι σχέσεις με χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως για παράδειγμα με την Ουκρανία ωστόσο για τα ουσιώδη θέματα όπως το μεταναστευτικό και η τραπεζική ένωση δεν αναμένεται να ληφθούν ριξηκέλευθες αποφάσεις...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: