31.10.13

Πάγκαλος: Να μπω φυλακή...
...αν αποδειχθεί ότι είμαι πράκτορας...
Επιμένει ο Πάγκαλος, στην αρχική του δήλωση, ότι επί θητείας του οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους αμερικανούς .
 «Δεν θεωρώ ότι...
η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα» λέει απ' το ΒΗΜΑ FM και πετά το γάντι στον δικηγόρο A. Tατση, που τον μήνυσε, λέγοντας: «Αν αποδειχθεί ότι είμαι πράκτορας να πάω φυλακή».

Προσπάθησε να δικαιολογησει την αποκάλυψη του ( ότι πριν από περίπου 15 χρόνια και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες μεταξύ Αμερικανών στην Αθήνα και την Άγκυρα.), μ' ένα περιστατικό από ακρόαση δύο εκπροσώπων της αμερικανικής υπερ-υπηρεσίας πληροφοριών NSA (National Security Agency).

«Στο ερώτημα του προέδρου της αμερικανικής επιτροπής στο Κογκρέσο προς τους πράκτορες της NSA αν οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν ή όχι, απάντησαν ότι “με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι”», ανεφερε ο  Πάγκαλος .

Για να ισχυροποιήσει τον συλλογισμό του ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες καλώς παρακολουθούσαν τους Αμερικανούς, ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος επίσης παραδέχτηκε ότι και «οι Ρώσοι κάνουν ό,τι κάνουν και οι άλλοι».

Αποκάλυψε, μαλιστα, λεπτομέρειες από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των πρεσβευτών των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Όπως ανέφερε, τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «παρακολουθούσαν δύο σταθερά τηλέφωνα εκείνης της εποχής και κατάφεραν να παρακολουθούν συνομιλίες του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία», για δύο μεγάλα εθνικά θέματα: Το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, είπε ότι ήταν λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών «είχε ξαμολυθεί τότε στις πρωτεύουσες ο κ. Μίλλερ (πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) και έβλεπε όλους τους ανθρώπους που έβλεπα εγώ και τους έλεγε ότι άποψη των ΗΠΑ είναι να μην μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο  Πάγκαλος υπερασπίστηκε την επιλογή του τότε να παρακολουθείται και να καταγράφεται η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υψηλόβαθμων Αμερικανών διπλωματών στην Ελλάδα και την Τουρκία λέγοντας: «Τώρα τι, θα πουν οι Αμερικανοί γιατί παρακολουθούσατε δύο πρεσβευτές μας όταν εμείς κάναμε εκστρατεία εναντίον σας;».

Κατά τον πρώην υπουργό  με τις παρακολουθήσεις εξυπηρετήθηκε ο στόχος της εισόδου της Κύπρου στην ΕΕ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: