31.10.13

Ο Γκίκας Μάναλης δεν έχει το θάρρος της υπογραφής του; ...Τι απαντά ο "εκκαθαριστής" της ΕΡΤ, σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών"..

Ανυπόγραφη απάντηση, αναπάντητα ερωτήματα

Απάντηση σε δημοσίευμά μας με τίτλο «Σκανδαλώδη… τρίποντα» (24/10) λάβαμε από τη Δημόσια Τηλεόραση και φυσικά τη δημοσιεύουμε, παρότι είναι ανυπόγραφη.
 Ανεπίσημα από τη ΔΤ λένε ότι...
προφανώς πρόκειται για απάντηση του κ. Γκίκα Μάναλη, εκκαθαριστή (ειδικού διαχειριστή) της ΕΡΤ. Σε αυτήν λοιπόν σημειώνει:
«Την περσινή αγωνιστική χρονιά, 2012-2013, η ΕΡΤ Α.Ε. είχε αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων μπάσκετ του πρωταθλήματος της Α1 από το σύνολο των ομάδων που αγωνίζονταν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα έναντι χρηματικού ποσού 3.508.000,00€ (πλέον ΦΠΑ). Ομως το συνολικό κόστος για την κάλυψη αγώνων μπάσκετ του πρωταθλήματος Α1 υπερέβη τα 4.000.000,00€ δεδομένου του κόστους που απαιτήθηκε για τις εκτός έδρας μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τηλεοπτικά οι εκτός Αθηνών αγώνες.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 αποφασίστηκε να αποκτηθούν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων μπάσκετ των ομάδων ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ & ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ με μειωμένο κατά 50%, περίπου, αντίτιμο, δηλαδή 1.800.000,00€ (πλέον ΦΠΑ). Παράλληλα, η παρεμβολή στατιστικών στοιχείων στους αγώνες θα πραγματοποιηθεί χωρίς κόστος για την Δημόσια Τηλεόραση, ενώ πλέον δεν θα υπάρχει κόστος μετάδοσης αγώνων από την επαρχία.Ταυτόχρονα, αποκτούνται τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων στο διαδίκτυο καθώς και η εκμίσθωση των αγώνων σε κανάλια του εξωτερικού, με το εκτιμώμενο έσοδο να ανέρχεται σε περίπου 150.000,00€.Την ίδια στιγμή, η Δημόσια Τηλεόραση συμφώνησε την ανταλλαγή στιγμιότυπων με το συνδρομητικό, NOVASPORTS, που έχει τα δικαιώματα των υπολοίπων ομάδων του πρωταθλήματος μπάσκετ, γεγονός που εμπλουτίζει την εκπομπή της “ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” καθώς και τις άλλες αθλητικές εκπομπές και το αθλητικό ένθετο των δελτίων ειδήσεων.Στα ως άνω θα πρέπει να επισημανθεί και το ότι η τηλεθέαση του αγώνα της 1ης αγωνιστικής μεταξύ των δύο ομάδων ξεπέρασε το 25% και ιδιαίτερα στο δυναμικό κοινό των ηλικιών 15-45. Επιπλέον, καταχωρήθηκαν σχεδόν 40 λεπτά διαφημιστικών μηνυμάτων κατά την διάρκεια του αγώνα καθώς και στις εκπομπές πριν και μετά από αυτόν.Συγκεντρωτικά, κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο σημειώνεται μείωση κόστους που ξεπερνάει το 50% σε σχέση με τη συμφωνία της προηγούμενης περιόδου, ενώ η Δημόσια Τηλεόραση πέτυχε την απόκτηση των δικαιωμάτων των πιο εμπορικών ομάδων του πρωταθλήματος μπάσκετ, γεγονός που θα της επιτρέψει να έχει μεγαλύτερο μερίδιο διαφημιστικών εσόδων. Ετσι, το πραγματικό της κόστος θα διαμορφωθεί σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά, από το σύνολο των εσόδων από διαφημίσεις κατά τη μετάδοση αγώνων μπάσκετ, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% αφορούσε σε διαφημιστικά έσοδα στο πλαίσιο της μετάδοσης αγώνων των ομάδων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ».

* Απάντηση συντάκτη:Η απάντηση προφανώς εστιάζει μόνο στην απόκτηση των δικαιωμάτων των αγώνων μπάσκετ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έναντι 1.800.000 ευρώ και στην πώληση (12/6) των πλέι οφ έναντι 60, 65 και 70 χιλιάδων ευρώ για τις πρώτες αναμετρήσεις. Καμία απάντηση λοιπόν δεν δίνεται στο πώς είναι δυνατόν να πωλείται το κορυφαίο μπασκετικό γεγονός στα ίδια χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν οι αναμετρήσεις κατά την κανονική περίοδο πρωταθλήματος. Επιμένει ο κ. Μάναλης να συγκρίνει το κόστος για τις δύο ομάδες (26 αγώνες) με το κόστος για τις 14 ομάδες, όταν οι αγώνες για τις άλλες 12 φτάνουν τους 156 και μάλιστα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι εκτός έδρας αναμετρήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, ο Πανιώνιος κ.ά.Κάνει λοιπόν λόγο για 50% μείωση κόστους συγκριτικά με την περσινή σεζόν που η ΕΡΤ είχε εξασφαλίσει το σύνολο των αγώνων. Με αυτό, αλήθεια, ο ειδικός διαχειριστής ΕΡΤ εννοεί ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης είχε αγοράσει ακριβά τα δικαιώματα του μπάσκετ; Αίφνης, μάλιστα, ανεβάζει το κόστος από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 4.000.000 ευρώ (κάτι βεβαίως που δεν εμφανίζεται στην απόφαση με αριθμ. πρωτ.: 103/11/10/13 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια) εξαιτίας της κάλυψης των εκτός Αθηνών αναμετρήσεων. Μόνο που Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και μια Δημόσια Τηλεόραση (έστω και μεταβατική) έχει υποχρέωση να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και όχι σε όποια μερίδα βολεύει. Ούτε βέβαια μπορεί να ενεργεί αποκλειστικά και μόνο με βάση το κόστος.Κάνει επίσης λόγο για «εκμίσθωση», ενώ στην απόφαση υπάρχει η λέξη «παραχώρηση», εκτιμώντας μάλιστα ότι τα έσοδα θα φθάσουν τα 150.000 ευρώ. Ας αποφασίσουν κάποια στιγμή τι ακριβώς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν: να εκμισθώνουν πρόγραμμα, όπως λένε στην απάντησή τους στην «Εφ.Συν.», ή να παραχωρούν, όπως σημειώνουν στην απόφασή τους που ανάρτησαν στη Διαύγεια; Οσο για την τηλεθέαση, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι θα έχει υψηλή, όχι όμως μόνο το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, π.χ., αλλά και το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, το οποίο πλέον μεταδίδει η NOVA που έχει τα δικαιώματα για όλες τις άλλες ομάδες. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τα διαφημιστικά έσοδα τα οποία βέβαια δεν συγκεντρώνονται αποκλειστικά στους εντός έδρας αγώνες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αλλά και στους εκτός, που τους μεταδίδει πλέον άλλο κανάλι.

greektv-com.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: