31.10.13

Οι εύζωνοι κατά των άκρων!..

«Τυγχάνει τιτάνας της πολιτικής σκέψης, σχεδόν ισοϋψής του κ. Ψωμιάδη»…

Ανθρωποι είναι και οι πολιτικοί. Δικαιούνται να λαθεύουν. Και όταν αναγνωρίζουν δημόσια ότι έσφαλαν, τους αξίζει έπαινος και συγχώρεση, παρότι ο...
πολίτης δεν υποχρεούται να φέρεται σαν εξομολόγος, αφού είναι άλλα τα κριτήριά τους: Από τα λάθη του πολιτικού βγαίνει ζημιωμένος ο πολίτης, ενώ οι εξομολόγοι θα έμεναν άνεργοι αν αγγέλιζαν ξαφνικά όλοι οι πιστοί.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανήκει σε μια νέα γενιά πολιτικών που υποτίθεται πως κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι διαφέρει από την προηγούμενη· ότι έμαθε από τα λάθη των παλαιότερων και δεν σκοπεύει να τα επαναλάβει. Ανήκει επίσης σε μια ομάδα πολιτικών, κάθε άλλο παρά ολιγάριθμη, που ως κληρονόμοι ενός λίγο-πολύ γνωστού ονόματος, υποτίθεται ότι πασχίζουν να αποδείξουν πως είναι αυτόνομοι και αυτοτελείς· ότι δεν πολιτεύονται με μοναδικό (ή έστω κύριο) εφόδιό τους το κληρονομηθέν τζάκι, αλλά διαθέτουν δική τους προσωπικότητα, την αυταξία τους.

Ανοίγω, προς πληροφόρηση, το λήμμα «Απόστολος Τζιτζικώστας» της Βικιπαίδειας. Ουδεμία αναφορά στον πατέρα του, υπουργό της Ν.Δ., με διακηρυγμένες τις φιλοβασιλικές ιδέες του. Εντάξει, τα λήμματα αυτά δεν πρέπει να τα γράφουν οι ίδιοι οι βιογραφούμενοι, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για συμβολική πατροκτονία. Ανοίγω και την προσωπική ιστοσελίδα του περιφερειάρχη. Το βιογραφικό του εκεί είναι σχεδόν ίδιο με της Βικιπαίδειας, άρα μάλλον χρησιμοποιήθηκε σαν πηγή. Και σε αυτό, γεγονός όχι συνηθισμένο, δεν αναφέρεται πουθενά ο πατέρας, ο Γεώργιος Τζιτζικώστας. Αλλά ίσως είναι τυχαίο.

Δεν ήταν, πάντως, τυχαία η στάση του περιφερειάρχη στα της παρέλασης. Ηξερε τι έκανε όταν προσκαλούσε τους βουλευτές της Χ.Α. (βρίσκοντας σύμμαχο τον κ. Καμμένο), θεωρώντας τους κανονικό και αξιοσέβαστο κομμάτι του δημόσιου βίου: άνοιγε ένα παράθυρο προς τα ακροδεξιά, να βρουν δίοδο οι ψήφοι. Και γνώριζε, επίσης, τι έκανε μετερχόμενος το άθλιο σόφισμα του συμψηφισμού, τσουβαλιάζοντας την εγκληματική ναζιστική οργάνωση και το ΠΑΣΟΚ: πρόσθετε και μια πόρτα δίπλα στο παράθυρο. Πάντοτε προς τα ακροδεξιά.

Εν ολίγοις, ο περιφερειάρχης έδειξε ότι έχει τα φόντα για να πάει ψηλά: Πρώτον, δεν είναι από τους αδύναμους χαρακτήρες που ζητούν συγγνώμη με το πρώτο. Δεύτερον, έχει την άνεση να διορθώνει το ένα σοβαρό λάθος με άλλο σοβαρότερο, πάντα περήφανος για τον εαυτό του. Τρίτον, όσα κι αν του λένε, δεν ιδρώνει το αυτί του. Τέταρτον, δεν έχει πρόβλημα με τη χυδαιολογία: Για να προσβάλει τον κ. Μπουτάρη είπε ότι «προτιμά άλλου είδους παρελάσεις», τις γκέι. Πέμπτον, τυγχάνει τιτάνας της πολιτικής σκέψης, σχεδόν ισοϋψής του κ. Ψωμιάδη. Αρκεί η δήλωσή του μετά την παρέλαση για να το καταλάβουμε. Γιορτάζουμε, είπε, «τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, τη νίκη κατά των άκρων και των ακροτήτων». Οι τσολιάδες έκαναν γιουρούσι «κατά των ακροτήτων»! Τι άλλο από «αέρααα!!!» να φωνάξουμε;

Παντελής Μπουκάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: