1.10.19

«Μπρα ντε φερ» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ...

...με το θερμόμετρο στο κόκκινο για το προσφυγικό...

Μάχη με τον χρόνο έχει να δώσει η κυβέρνηση αφού ο χειμώνας πλησιάζει και αν αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Μόρια είναι απελπιστική τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται, εκτός από τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις αποφάσεις που πήρε το υπουργικό συμβούλιο για μια νέα πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου που θα ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες. Στη...
συνεχεία θα πραγματοποιείται μεταφορά όσων η αίτησή τους απορρίπτεται ή κρίνεται ότι έχουν “εισέλθει παράνομα” στη χώρα σε κλειστά κέντρα. Θα μπορέσουν αυτά να εφαρμοστούν στην πράξη; Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να αμφισβητούν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατηγορώντας της για επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

Είναι εμφανές πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης επιχειρώντας να κάνουν μια σύγκριση της τωρινής κατάστασης με τη δική τους περίοδο διακυβέρνησης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως σήμερα στη Μόρια διαμένουν περισσότεροι από 12.000 πολίτες τρίτων χωρών (5.627 στις 30 Ιουνίου) και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000. Αναφέρουν πως αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Σκληρή κριτική ασκούν από την αξιωματική αντιπολίτευση και για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφέροντας πως "αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή τους το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι":

– Προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα - φυλακές. O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες στο Kontra Channel χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ τις κλειστές δομές και τα κέντρα κράτησης.

– Προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή.

– Προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.

– Βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Παραθέτοντας συνεχώς καινούργια στοιχεία οι αρμόδιοι για τη μεταναστευτική πολιτική στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως 1.500 αιτούντες άσυλο είχαν ευαλωτότητα και επομένως μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα ήδη από τον Ιούλιο. Συμπληρώνουν πως η νέα κυβέρνηση δεν το έκανε και έτσι σε συνδυασμό με την αύξηση των ροών, που όντως υπάρχει, επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο τα ΚΥΤ των νησιών.

Κομβικής σημασίας θα είναι η αυριανή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία που θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά και τον Σελίμ Κιράν, υφυπουργό Εσωτερικών που έχει την ευθύνη για το προσφυγικό, σε μια παράλληλη προσπάθεια οι γείτονες να κλείσουν τη στρόφιγγα των ροών.

Κριτική ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη μέχρι τώρα διεθνοποίηση του ζητήματος από το Μαξίμου, αλλά και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουν πως η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας, ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το “μπρα ντε φερ” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στο κόκκινο αφού χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ: “Χρειάζεται ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες”. Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλώβισε την Ελλάδα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας “την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά” και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Στα τέλη της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η κοινή επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, με τον γαλλογερμανικό άξονα να ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό στην περιοχή.

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: