1.4.18

Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;...


Oι επόμενοι μήνες απέναντι στον Ερντογάν θα είναι δύσκολοι, κι αυτό το...
γνωρίζουν καλά και στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο.

Η δήλωση του αμερικανικού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν» μάλλον αποτυπώνει τον βαθμό αυτής της δυσκολίας στην πιο διπλωματική, και ήπια εκδοχή του. Και δεν αποτελεί παρά μόνον το δημόσιο στίγμα των όσων συζητούν το τελευταίο διάστημα, με κλειστές πόρτες, κυβερνητικοί παράγοντες τόσο με τον αμερικανό πρεσβευτή όσο και με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα επιθετικά μηνύματα Ερντογάν

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος φρόντισε άλλωστε, σχεδιασμένα και στοχευμένα, να στείλει τα μηνύματά του από την επομένη κιόλας της συνόδου της Βάρνας και της αυστηρής στάσης της ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα. Είτε παρατείνοντας την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, είτε δεσμεύοντας την κυπριακή ΑΟΖ με αλλεπάλληλες NAVTEX, είτε «αφορίζοντας» την Δύση και χαιρετώντας μουσουλμανικά μέσα από την Αγία Σοφία, δείχνει σε άπαντες πως το, άκρως επικίνδυνο, παιχνίδι της νέο-οθωμανικής ισχύος μόλις άρχισε. Και, παραπλεύρως, δεν παραλείπει να ξεδιπλώνει ένα-ένα τα «όπλα» του απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με πρώτο εκείνο του προσφυγικού. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατά 30% όπως είπε αυτή την εβδομάδα ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ μόνον μέσα στο τελευταίο 24ωρο έφθασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια 200 μετανάστες.

Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτό το παιχνίδι ισχύος και κατά πόσο είναι ρεαλιστικές οι ανησυχίες που διατυπώνονται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης είπε στα ΝΕΑ ότι εκείνο που μπορεί να προκύψει «είναι ένα τυχαίο επεισόδιο το οποίο μπορεί και να έχει την θερμότητά του». Απέκλεισε ωστόσο οποιαδήποτε γενίκευση επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «έχει πολλά μέτωπα» και γνωρίζει τους συσχετισμούς τόσο σε σχέση με την Ευρώπη όσο «και με την πέραν του Ατλαντικού δύναμη».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: