2.1.24

Στους 30 οι νεκροί, χιλιάδες άστεγοι και μάχη για τους εγκλωβισμένους...


...μετά τα 7,6R στην Ιαπωνία...

Ιαπωνία ώρα μηδέν. Η πρώτη μέρα του 2024 σημαδεύτηκε από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ και με δεκάδες άλλες μετασεισμικές δονήσεις να ακολουθούν, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 30 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άλλους μακριά από τα σπίτια τους να διανακτυρεύουν στον δρόμο. 

Ο φόβος για την αύξηση του τραγικού αριθμού των... θυμάτων είναι φανερός αφού υπολογίζεται ότι κάτω από τα ερείπια κτηρίων υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι. 

Ο σεισμός καταγράφηκε γύρω στις 16:10 τοπική ώρα (07:10 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στην επαρχία Ισικάουα. Λίγο αργότερα, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, οι οποίες στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν.

Περίπου 60 δονήσεις έχουν καταγραφεί μετά τον αρχικό σεισμό. Οι μαρτυρίες είναι ενδεικτικές του τρομακτικού μεγέθους του σεισμού...

Έλληνας περιγράφει την εμπειρία των 7,6 Ρίχτερ

Ο Αντώνης Καραϊσκος, είναι από τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Ιαπωνία, κατέχοντας έδρα καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

«Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, γιατί έχουν πέσει πολλά κτήρια» εκτίμησε ο καθηγητής Καραΐσκος, τονίζοντας ότι, «ως πολιτεία έχουν γρήγορες αντιδράσεις».

«Όλο το δωμάτιο έτρεμε» δήλωσε, από την πλευρά του, στο BBC σνοουμπόρντερ που έκανε διακοπές στις ιαπωνικές Άλπεις. 

«Είναι σύνηθες να ακούει κανείς για σεισμούς στην Ιαπωνία, αλλά δεν περίμενα να βιώσω κάτι τέτοιο» πρόσθεσε. 

Ένας άλλος, Βρετανός που ζει στην Ιαπωνία, περιέγραψε το «τρομακτικό» εκείνο απόγευμα, ενώ βρισκόταν στην πληγείσα παράκτια πόλη Τογιάμα όταν χτύπησε ο σεισμός.

Είπε ότι έπιασε το θαλάσσιο τείχος για κρατηθεί όρθιος και πως δεν θα καταφέρει να κοιμηθεί λόγω των ισχυρών μετασεισμών. Έχει βρει προσωρινή στέγη σε σχολείο. 

Ο Τζέφρι Χολ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kanda, μίλησε για δονήσεις που διήρκεσαν δύο λεπτά παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη Γιοκοχάμα, μακριά από το σημείο του σεισμού. 

Ο ακριβής υπολογισμός των ζημιών είναι δύσκολο ακόμη να γίνει, όμως τα πλήγματα στις υποδομές είναι εμφανή. Έχουν καταρρεύσει σπίτια όπως και στύλοι ηλεκτροδότησης.

Μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στην επαρχία Ισικάουα, ακόμη, η επιφάνεια δρόμου έχει ραγίσει, ενώ οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για κύματα ύψους ακόμη και πέντε μέτρων.

Αυτού του είδους η προειδοποίηση στην Ιαπωνία είχε να εκδοθεί από το 2011, όταν ισχυρός σεισμός είχε πλήξει τα βορειοανατολικά, προκαλώντας κύματα ύψους έως και 40 μέτρων.

Η Ιαπωνία είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες λόγω θέσης. Η συνεχής απειλή για σεισμούς οδήγησε τη χώρα να αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης για τσουνάμι στον κόσμο.

Στις πληγείσες περιοχές υπάρχουν αρκετά πυρηνικά εργοστάσια, ωστόσο η πυρηνική αρχή της Ιαπωνίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: