30.1.24

Δεύτερος εμπειρογνώμονας της Επιτροπής Γεραπετρίτη «καίει» τον Καραμανλή...

Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Κώστας Καραμανλής καθώς και η κατάθεση του δεύτερου εμπειρογνώμονα της επιτροπής που συνέταξε το «πόρισμα Γεραπετρίτη», Χρήστου Πυργίδη, «καίει» τον τότε υπουργό Μεταφορών...

Μετά τη μαρτυρία του κ. Προφυλίδη, και ο κ. Πυργίδης απάντησε σε σχετικό ερώτημα του εισηγητή της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδη, πως το σύστημα ETCS θα μπορούσε να αποσοβήσει την τραγωδία. Εξήγησε δε πως εξαιτίας του συστήματος τα τρένα θα σταματούσαν αυτόματα και δεν θα συγκρούονταν.

Σε σχετική ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ο μάρτυρας απάντησε πως πρέπει η Εξεταστική να ασχοληθεί με το ζήτημα της μεγάλης πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των τρένων, γεγονός που οδήγησε τον κ. Κόκκαλη να ζητήσει από το προεδρείο την κλήση των εμπειρογνωμόνων που όρισε ο εφέτης ανακριτής, κ.κ. Βασιλάκος και Μπατζόπουλος, αλλά και εκείνου που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, κ. Λακαφώση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο μάρτυρας Βασίλης Προφυλίδης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το λεγόμενο «πόρισμα Γεραπετρίτη» για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, απέδωσε «ευθύνες στο κράτος» για τη μη αποκατάσταση του σταθμού τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

Επίσης, περιέγραψε ως κομβικής σημασίας την έλλειψη συστημάτων ασφαλείας όπως το αυτόματο σύστημα συρμων (ETCS) και το GSM-R (ενδοεπικοινωνία μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών). Πιο συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, για το σύστημα που θα μπορούσε να αποσοβήσει την τραγωδία με τους 57 νεκρούς, ο κ. Προφυλίδης αντέτεινε πως «μόνο το ETCS χρειαζόταν…».

Υπογράμμισε τόσο το γεγονός ότι τα «τέσσερα χρόνια ήταν πολλά» για την αποκατάσταση του συστήματος του συστήματος τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, όσο και το γεγονός πως ύπαρξη δεύτερου σταθμάρχη θα αποτελούσε δικλίδα ασφαλείας που θα ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες να συμβεί το δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κρίσιμων μαρτύρων που ζητά η αντιπολίτευση να καταθέσουν στην Επιτροπή και η ΝΔ απορρίπτει είναι και οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: