30.1.24

Χάσμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά...


Η επιστολή Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αγορά F-35 από την Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας ...Αριστεράς, όχι μόνο επί του συγκεκριμένου αλλά και γενικότερα για το ζήτημα των εξοπλισμών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου εμφανίστηκε εξαιρετικά ήπιος για το σχέδιο αγορά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης από το περιστύλιο εμφανίστηκε ιδιαίτερα δηκτικός απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο Κασσελάκης στο Πεντάγωνο
Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του μετά επίσκεψη μετέδωσε κλίμα ικανοποίησης για την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια και τους αρχηγούς των Επιτελείων. Αφού τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση που του παρείχαν για το ζήτημα των F-35, έκανε λόγο για μια «ειλικρινή συζήτηση», ενώ υπογράμμισε πως «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είμαστε εδώ για να είμαστε παραγωγικοί στα εθνικά ζητήματα. Για εμάς, τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας» ενώ αρκέστηκε να σημειώσει πως «είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να κατανοήσουμε τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα».

Στο ίδιο ήπιο κλίμα κινήθηκε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε πως η ενημέρωση που έλαβαν «ήταν πλήρης, συζητήσαμε όλα τα θέματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να είναι «παραγωγικοί, θέτοντας τους περιορισμούς και τις θέσεις που έχουμε» και επισήμανε ότι «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στο να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις».

Οι τόνοι των δηλώσεων Κασσελάκη και Αποστολάκη ήταν εμφανώς χαμηλοί, ενώ τα θετικά λόγια για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους επιτελάρχες έδειξαν πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν χωρίζονται από χάσμα στο ζήτημα των εξοπλιστικών. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μπροστά στις κάμερες ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ετέθησαν από την ανακοίνωση του Ευ. Αποστολάκη για τα F-35, ούτε στο σκέλος της χρησιμότητάς τους, ούτε στο σκέλος του κόστους τους.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψήφιση του τελευταίου προϋπολογισμού, είχε υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Χαρίτσης ζητά επιτακτικά ενημέρωση στη Βουλή

Στον αντίποδα βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, που με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι ως η πολιτική του δύναμη δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση. Στην δήλωσή του χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις: Μίλησε για «κούρσα εξοπλισμών», για «λάθη δεκαετιών» που οδήγησαν στην χρεωκοπία, υπογράμμισε ότι «είναι εξοργιστικό μία τέτοια συμφωνία να υλοποιείται εν κρυπτώ» και για μια συμφωνία ασαφή και θολή που πιθανόν θα φορτωθούν οι επόμενες γενιές.

Επανέλαβε το αίτημα της Νέας Αριστεράς να ενημερωθεί αρμοδίως η Βουλή για τη συμφωνία και τα συμπαρομαρτούντα της επιστολής Μπλίνκεν και κατέληξε λέγοντας ότι «η στάση της Νέας Αριστεράς να μην δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 δικαιώνεται απολύτως».

Δεν παρέλειψε πάντως να στρέψει τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. «Είναι όμως και εξόχως προβληματικό δυνάμεις της Προοδευτικής, υποτίθεται, αντιπολίτευσης να σύρονται πίσω από τις επιδιώξεις του κυρίου Μητσοτάκη» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή Τσίπρα
Η θετική ψήφος που είχαν δώσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού στα τέλη του 2023 σηματοδότησε πως η ηγεσία Κασσελάκη εγκαταλείπει την σκληρή στάση που είχε το κόμμα επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα για τα εξοπλιστικά. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεχθεί βροχή πυρών από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ασκήσει σφοδρή κριτική για την αγορά και το κόστος των Rafale και των Belharra.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Ιανουαρίου 2022 είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την αγορά των Rafale στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο είχε ψηφίσει τελικά «ναι» επί της αρχής στο πρώτο νομοσχέδιο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών. Έναν μήνα αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει «παρών» επί της αρχής σε δεύτερο νομοσχέδιο, είχε δώσει αρνητική ψήφο για αγορά έξι επιπλέον Rafale, ενώ είχε υπερψηφίσει την αγορά των φρεγατών.

Στην έντονη συζήτηση που είχε διεξαχθεί τότε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα πει: «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα Ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ. Μητσοτάκη»...

Νίκος Σβέρκος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: