30.1.24

Στο πλευρό των αγροτών...


Αν έχει βάλει ένα στοίχημα, που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το κερδίσει, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι να επανασυνδέσει το κόμμα με ...τη βάση του και δη τις κοινωνικές ομάδες εκείνες που το στήριξαν παραδοσιακά, και το γιγάντωσαν στα βάθη των χρόνων, καθιστώντας το κραταιό. Μεταξύ αυτών, κορυφαία θέση, είχαν πάντα οι αγρότες.

Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν ήταν η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να βγει ο ίδιος μπροστά χθες και να μιλήσει για συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας. «Το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε, θυμίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί , τα χρέη των αγροτών αυξάνονται συνεχώς και ο ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει για ζημιές που υπέστησαν λόγων φυσικών καταστροφών. «Έχει χρέος η κυβέρνηση να δεχθεί τα δίκαια αιτήματά τους, γιατί σε άλλη περίπτωση, απαξιώνεται ο πρωτογενής τομέας και οδηγείται σε μαρασμό η ελληνική περιφέρεια», είπε, παίρνοντας σαφώς θέση στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.

Στη ‘δύσκολη πραγματικότητα’, που αφορά εδώ και πολύ καιρό χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χειριστεί την τελευταία με ‘επικοινωνιακό τρόπο’, ο κ.Κατρίνης την προειδοποίησε ότι κάποια στιγμή ο κύκλος της επικοινωνίας κλείνει και ανοίγει ο σκληρός κύκλος της πραγματικότητας, που αφορά στην καθημερινότητα των αγροτών. «Οι αγρότες δικαίως θεωρούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί. Έχουν ακούσει πάρα πολλά από την κυβέρνηση για τη στήριξή τους, όπως για τις έγκαιρες αποζημιώσεις και την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Είδαν όμως, πετσοκομμένες ενισχύσεις, μειωμένες αποζημιώσεις, ακούν για 35% οριζόντια περικοπή αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ, τη στιγμή που οι τιμές στις οποίες πουλάει ο παραγωγός, δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής», είπε μιλώντας στον Real FM, καλώντας το κράτος να ασχοληθεί κάποτε σοβαρά με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον πρωτογενή τομέα. Ίσως μάλιστα, τώρα να είναι η πλέον κατάλληλη ώρα, αφού όπως επεσήμανε, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια πολλά ζητήματα, με τις ελλείψεις στη διατροφική αλυσίδα και την ανάγκη επισιτιστικής επάρκειας της χώρας...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: