29.1.24

Και την πίτα ολάκερη και τα σκυλιά χορτάτα...


Στο απόγειό της φτάνει η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πατήσει σε δύο βάρκες με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. ..Δηλαδή και να εμφανιστεί ως προοδευτικός, φέρνοντας το νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί και μέσα στην καρδιά του μεγάρου Μαξίμου –μέσα στο ίδιο δηλαδή το πρωθυπουργικό περιβάλλον– την Ακροδεξιά, η οποία σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό φτάνει πλέον στο σημείο να αμφισβητεί δημοσίως ακόμη και τη συνταγματικότητα μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όπως είναι η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι ο υπουργός Επικρατείας και «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή (που στην κυβέρνηση τοποθετούν μεταξύ 12-15 Φεβρουαρίου) και παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ότι κατά την κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμφισβήτησε το νομοσχέδιο τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε νομικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό.

Είναι και ότι τα όσα υποστήριξε περί αντισυνταγματικότητας τα είπε και δημοσίως. Παρ’ όλα αυτά το μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, επιβεβαιώνοντας έτσι και την απόλυτη συνεννόηση μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Βορίδη, η οποία αποπνέεται και από το σύνολο των πρόσφατων δηλώσεων του τελευταίου.

Ειδικότερα ο κ. Βορίδης υποστήριξε (ΣΚΑΪ, 26.1.2024) ότι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια «κατά τη γνώμη μου υπάρχει θέμα συνταγματικότητας» και πως «η άποψη η δική μου είναι ότι για να μπορέσει να περάσει ο νόμος χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό ορισμό της οικογένειας και αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο ζήτημα». Ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη γίνεται σαφές από την απάντησή του στο ερώτημα αν σκέφτηκε να παραιτηθεί από υπουργός αφού διαφωνεί με την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία.

«Σύσταση» για αποχή
Ο υπουργός Επικρατείας, λοιπόν, αφού πρώτα είπε πως ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ταυτόχρονα έκανε μια «σύσταση» προς του διαφωνούντες να πάνε στην αποχή, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να μην την ακούσει «αυτή τη σύσταση και εξαιτίας της σχέσης που έχω και εξαιτίας του αξιώματος που έχω», απάντησε στη θέση (και βουλευτών της Ν.Δ., όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης), ότι εφόσον διαφωνεί θα έπρεπε να παραιτηθεί, με τον εξής τρόπο:

Είπε ότι ο πρωθυπουργός καθορίζει την κυβέρνηση «δεν έχει άλλον, αυτός είναι. Αυτός είναι που αποφασίζει ποιοι θα είναι οι υπουργοί του. Ο πρωθυπουργός λοιπόν αυτό το ζήτημα δεν μου το θέτει. Λέει κάτι. Εγώ λοιπόν επειδή θέλω καταλαγή, ενότητα και από αυτήν την ιστορία να μη θυσιάσουμε το σπουδαίο έργο, το οποίο κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά να στηρίξουμε και να δείχνουμε τη συνεχή εμπιστοσύνη μας στην προσπάθεια την κυβερνητική, δίνει λοιπόν ένα δρόμο.

»Εγώ ακολουθώ αυτό τον δρόμο, ο πρωθυπουργός δεν μου θέτει αυτό το θέμα». Για να προσθέσει: «Ακούστε τώρα τι μου λένε: Ενώ δεν το θέτει το θέμα ο πρωθυπουργός, να πάω εγώ να παραιτηθώ. Αρα δηλαδή τι να πω; “Αυτό που κάνετε είναι τόσο κακό που ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόβλημα με τη στάση μου, εγώ δεν θέλω να κάθομαι στο ίδιο τραπέζι μαζί σας”».

Αλλά η συνεννόηση με τον Μ. Βορίδη και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πατήσει σε δύο βάρκες, επιχειρώντας από τη μία να απευθυνθεί στο προοδευτικό ακροατήριο και από την άλλη να μην αποξενώσει και το ακροατήριο που εκφράζεται μέσω των διαφωνούντων της Ν.Δ., φαίνεται και από την απάντηση του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο όχι μόνο δεν βλέπει κανένα πολιτικό θέμα, αλλά διαχειρίζεται την κεντρική κυβερνητική γραμμή και τις απόψεις Βορίδη απλώς ως δύο παράλληλους μονολόγους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε (ΑΝΤ1 27.1.2024) ότι «το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό πλήρως. Και αυτό είναι κάτι που δεν το λέει μόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά το λέει και η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου. Ο κ. Βορίδης έχει διαχρονικά αντίθετες απόψεις με το συγκεκριμένο νομοθέτημα και ως προς το νομικό και ως προς το ουσιαστικό σκέλος πριν ακόμη καλά-καλά γίνει υπουργός Επικρατείας. [...]

»Οπως, όμως και ο ίδιος είπε, στηρίζει συνολικά την κυβέρνηση και το έργο της. Το ποιος μπορεί ή το ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να είναι σε μια κυβέρνηση είναι αποκλειστική απόφαση του εκάστοτε πρωθυπουργού και εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη. [...] Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα ή θέμα με την παραμονή του Μάκη Βορίδη στην παρούσα κυβέρνηση».

Το τετελεσμένο
Και όλα αυτά ενώ το τετελεσμένο που δημιουργεί η συνεννόηση Μητσοτάκη - Βορίδη ανοίγει τον δρόμο και σε διαφωνούντες υφυπουργούς να κοιτάζουν προς την επιλογή της αποχής. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, κατέστησε σαφές δημοσίως ότι πάει προς την αποχή.

Προς την αποχή κοιτάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα. Και δεν μιλάμε απλώς για δύο υφυπουργούς, αλλά για υφυπουργούς των δύο συναρμόδιων υπουργείων για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Οικογένειας. Γεγονός που εντείνει τον πρωθυπουργικό πονοκέφαλο.

Αλλά πονοκέφαλο στο μέγαρο Μαξίμου προκαλούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν καθαρά τη φθορά της κυβέρνησης. Στη δημοσκόπηση λ.χ. της Metron Analysis για το MEGA, η Ν.Δ. καταγράφεται με απώλεια 2,7% μονάδων, ενώ το 60% των πολιτών απαντά ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια ώρα το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά ότι έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την κυβέρνηση, ενώ το 77% έχει αρνητική γνώμη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: