30.1.24

Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους!...


Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» και θεωρεί εφικτό ένα άλμα της ελληνικής οικονομίας προς τα μπροστά, απεφάνθη ο πρόεδρος του ΣΕΒ χθες, παρουσιάζοντας την έρευνα του Συνδέσμου «Σφυγμός του Επιχειρείν». 

Προφανώς είναι ειλικρινής, καθώς τόσο η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων-μελών του... ΣΕΒ, όσο και οι βασικές πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζουν τις προσδοκίες τους για διεύρυνση τζίρων και κερδών.

Στον αντίποδα κινούνται οι διαθέσεις και οι προσδοκίες των μεσαίων και χαμηλών νοικοκυριών. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατέγραψε ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είδαν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους πέρσι και περιμένουν νέα χειροτέρευση για φέτος.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες επιβεβαιώνει αυτό το εύρημα. Καταγράφει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και βασικών ειδών διατροφής από νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δόθηκε πέρσι, δεν κατάφερε να φρενάρει τις αναγκαστικές περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες των μισθωτών και των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Υπάρχει, άραγε, αντίφαση ανάμεσα στην αισιοδοξία -έστω και συγκρατημένη- των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και στην -μάλλον ασυγκράτητη- απαισιοδοξία των μισθωτών, των μικροεπιχειρηματιών και των φτωχότερων νοικοκυριών; Οχι. Κατά κάποιο τρόπο οι αντιφατικές διαθέσεις τους κινούνται στα ίδια συγκοινωνούντα δοχεία.

Καταλύτης της επιχειρηματικής αισιοδοξίας ήταν την τελευταία διετία ο πληθωρισμός. Παρότι η επανεμφάνισή του από το 2022 και μετά «καταγγέλθηκε» ως ολέθρια για όλους εξέλιξη, στην πράξη ευνόησε σκανδαλωδώς τα έσοδα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας, της διατροφής, του λιανεμπορίου, ακόμη και των τραπεζών. Γι’ αυτό άλλωστε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις -ακόμη και ο Μητσοτάκης- αναγκάστηκαν να μιλήσουν για πληθωρισμό της απληστίας.

Το ισοζύγιο αισιοδοξίας-απαισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αντανακλά ακριβώς αυτήν τη διαφορετική επίδραση του πληθωρισμού και των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε διαφορετικά στρώματα και συντελεστές της παραγωγικής μηχανής.

Για τον ΣΕΒ και την τάξη που εκπροσωπεί είναι λογικό να αποτελεί η Ελλάδα «νησίδα σταθερότητας και προοπτικής σε έναν κόσμο που φαίνεται να έχει χάσει την πυξίδα του», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός τους. Για τους ανθρώπους που κινούνται στον αντίποδα του ΣΕΒ είναι λογική μια αντίδραση ανάλογη με αυτήν της Μαφάλντα του Quino, που βλέποντας παντού μαυρίλα αναφωνούσε: «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους»!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: