31.1.24

Έκθετος ο Καραμανλής...


«Προδήλως παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη»...
«Καίνε» τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή οι χθεσινές και οι σημερινές καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών. 

Σήμερα, ο... πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων -που εξέδωσε το πόρισμα Γεραπετρίτη- Ιωάννης Χαλκιάς χαρακτήρισε «προδήλως παράνομη» τη μετάταξη του σταθμάρχη, μετά την υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Μεταφορών που ήρε το ηλικιακό όριο. «Έπρεπε η αίτηση να πεταχτεί στα σκουπίδια» είπε ο Ι. Χαλκιάς, υποστηρίζοντας πως η κινητικότητα στο δημόσιο πολλές φορές δεν καλύπτει ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά «προσωπικές ανάγκες», μιλώντας επί της ουσίας για ρουσφέτι. 

Η «παράνομη» μετάταξη ολοκληρώθηκε με την υπουργική απόφαση του Κ. Καραμανλή που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου 2022, ενώ το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο και η αρμόδια επιτροπή είχαν συνεδριάσει στις 15 Μαΐου και είχαν εγκρίνει τη μετάταξη. Ο σταθμάρχης ξεπερνούσε το ηλικιακό όριο των 48 ετών, όντας τότε 58 χρονών.


Επιπλέον, ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και τα συστήματα ETCS και GSM-R, ενώ επεσήμανε τις «θανάσιμες ευθύνες» του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών.  Η ύπαρξη συστήματος αυτόματης πέδησης (ETCS) θα είχε αποτρέψει την σφοδρή σύγκρουση, καθώς τα τρένα που ήταν σε αντίθεση κατεύθυνση θα είχαν σταματήσει αυτομάτως.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος επιχείρησε να συκοφαντήσει τον εκπρόσωπο των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια, καθώς η πλειοψηφία απέρριπτε για μια ακόμη φορά την κλήση κρίσιμων για την υπόθεση μαρτύρων.

Προηγήθηκαν χθες οι καταθέσεις «φωτιά» του καθηγητή σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστου Πυργίδη και του εμπειρογνώμονα της επιτροπής Γεραπετρίτη, Βασίλη Προφυλλίδη. 

Την ίδια ώρα, απεστάλη στον Ανακριτή Λάρισας η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train Mαουρίτσιο Καποτόρτο, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας, ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για δυστύχημα των Τεμπών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: