31.1.24

Έτσι... χωρίς πρόγραμμα...


Με ξεκούρδιστη ορχήστρα, που απλώς φροντίζει να κάνει πολύ «θόρυβο» ο μαέστρος της, μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, 5 μήνες μετά την εκλογή... του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και παρά τις υποσχέσεις του ότι «μαθαίνει γρήγορα».

Με άλλα λόγια, η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει μία εικόνα «μη κανονικότητας». Δηλαδή, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης προσελκύει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα φώτα της επικαιρότητας, σε σχέση με όλα τα στελέχη αλλά και την πολιτική γραμμή του κόμματος, όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν να υπολειτουργούν.

Συνθήκες διάλυσης

Επί της ουσίας, η εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εικόνα ενός κόμματος που οδεύει προς το συνέδριό του και μετά προς τις Ευρωεκλογές –σε λιγότερο από 4 μήνες από σήμερα...- χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο και κάποιον κεντρικό πολιτικό στόχο. Όσα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται στα κανάλια λένε τις προσωπικές τους απόψεις και όχι την... γραμμή του κόμματος, ενώ πολλές φορές αυτή η γραμμή αγνοείται: είναι ενδεικτικό ότι σε κορυφαία θέματα, όπως η κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α., ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει γραμμή ή, τελοσπάντων, έχει προκαλέσει σύγχυση για το τί πραγματικά πιστεύει. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης παλινωδεί μεταξύ της παρουσίασης κάποιων αποσπασματικών προτάσεων –όπως χθες που παρουσίασε 8 προτάσεις για τους αγρότες- και των δραστηριοτήτων που στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με τον λάθος τρόπο: για το αν έπρεπε να πάει στις Σπέτσες και να συγκαλέσει εκεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για το πότε θα στρατευθεί και πού κτλ.

Χωρίς στίγμα

Ενδεικτικό της αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ να παραγάγει κεντρική γραμμή είναι η παρουσία του κόμματος στα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά: μόλις χθες, δηλαδή 10 ημέρες αφότου τα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στις εθνικές οδούς, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε κάποιες προτάσεις. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τα μπλόκα και δεν έχει δείξει να συστρατεύεται με τους αγρότες, αν και «πυροβολεί» την κυβέρνηση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ουδείς έχει καταλάβει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά των καταλήψεων, αν συμφωνεί ή όχι με την απόφαση των πρυτάνεων να συρθούν προς την τηλε-εξεταστική και κατά πόσον η κυβέρνηση καταργεί ή όχι το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Με αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότεροι επισημαίνουν ότι χωρίς ενιαίο πολιτικό κέντρο, το κόμμα δε θα εκπέμπει κανένα στίγμα και θα οδεύει φθειρόμενο προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Προσώρας, πάντως, αυτό δεν έχει προβληματίσει σοβαρά τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: