30.1.24

Στην εισαγγελία για ψευδορκία...


Προκλητικός για μία ακόμα φορά ο CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο που εμφανίστηκε να επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΣΕ, με ...«σκιές» στην κατάθεσή του που προκάλεσαν την οργή ακόμα και του βουλευτή της ΝΔ, στην εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών. 

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη διαβίβαση της κατάθεσης του CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο στην εισαγγελία εφετών για ψευδορκία, μετά από σχετική εισήγηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη.

Την διαβίβαση της κατάθεσης συμφώνησαν όλα τα κόμματα καθώς εντόπισαν κενά και σημεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την αλήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας απάντησε ψευδώς σε σχέση με την απάλειψη των υποχρεωτικών επενδύσεων της εταιρίας στο δίκτυο και το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Hellenic Train το 2022.

O εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε την κατάθεση του Καμποτόρτο «εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τα θύματα της τραγωδίας και για το ελληνικό  κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη καθώς έχασαν την ζωή του 57 άνθρωποι  […] δεν ζήτησε συγνώμη ούτε στην αρχή ούτε στην διάρκεια που του επισήμαναν την ευθύνη της εταιρείας του και ήρθε εδώ για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση και απέδωσε το ατύχημα μόνο στον σταθμάρχη. Η κατάθεση ήταν μια εξοργιστική  άρνηση των ευθυνών της Hellenic Train», σημείωσε ο λ.Τσαβδαρίδης.

Ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η κατάθεση του μάρτυρα ελέγχεται και ζήτησε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος ψευδορκίας.

Με το αίτημα αποστολής στον εισαγγελέα της κατάθεσης του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train συμφώνησαν όλα τα κόμματα και ο ανεξάρτητος βουλευτής που συμμετέχει στην Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο προσπάθησε να αποδώσει όλη την ευθύνη για την πολύνεκρη τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει να καταπατά το ιατρικό απόρρητο του νεκρού μηχανοδηγού. Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, συνέχισε να κατηγορεί τον νεκρό, θέτοντας ερωτήματα για το ιστορικό της υγείας του. Ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Train αν θα επιβιβαζόταν σε ένα τρένο με μηχανοδηγό που είχε υποστεί εγκεφαλικά και αν υπάρχουν στατιστικά με μηχανοδηγούς που έχουν υποστεί εγκεφαλικά αλλά συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντα τους. Ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο απάντησε πως θα επιβιβαζόταν στο τρένο, πως δεν υπάρχουν στατιστικά και ότι αρμόδιοι για τις πιστοποιήσεις είναι γιατροί που εξετάζουν τους μηχανοδηγούς...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: