29.1.24

Με κλιμάκωση δράσεων απαντούν οι αγρότες στην κυβερνητική κοροΐδία...



BINTEO...
Την Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, έκλεισαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Λάρισα, καθώς κατάφεραν τελικά να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και να βρεθούν πάνω στην Εθνική Οδό...


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτή την ώρα κάνουν τη γενική τους συνέλευση, λέγοντας ότι δε θέλουν να κλείσουν τον δρόμο, αλλά να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας συνάντηση με το Μαξίμου κι όχι με υπουργούς γιατί θεωρούν πως τα αιτήματά τους δε μεταφέρονται σωστά. Σύμφωνα με το Larissanet.gr, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και στη συνέχεια αποχώρησαν.



Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα παρθούν αύριο (30/1) στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες και στη Βόρεια Ελλάδα. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να κατέβουν την προσεχή Πέμπτη, στην έκθεση Agrotica, με τα τρακτέρ τους.

Φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν 300-400 τρακτέρ και 20.000 αγρότες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ημέρα που ξεκινά η έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους είναι να παραμείνουν εκεί και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί. Παράλληλα θα συντάξουν ένα υπόμνημα που θα καταθέσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα και σε αυτό θα αναφέρουν ότι ζητούν άμεσα μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επίσης την άμεση λύση των προβλημάτων τους.

Στη Χαλκιδική, οι αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος, στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών. 

Προσπαθώντας να κατευνάσει τη δικαιολογημένη οργή των παραγωγών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, η κυβέρνηση προχωράει σε ημίμετρα που ελάχιστα καλύπτουν τα κεντρικά αιτήματα του κλάδου. Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξήγγειλε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας, η οποία θα προβλέπει την πλήρη αναστολή για δύο χρόνια πληρωμών ηλεκτρικού ρεύματος, για όσους αγρότες επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ καθώς επίσης, πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, νέων και παλαιών, με μηδενικό επιτόκιο.

Σημειώνεται πάντως, ότι την εν λόγω ρύθμιση είχαν εξαγγείλει τον Νοέμβριο τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο αίτημα για το αγροτικό πετρέλαιο, παρότι κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόλις σήμερα, κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναγνώρισε ότι οι αγρότες «διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής».

Στον εμπαιγμό των αγροτοκτηνοτρόφων επιμένουν και οι επικεφαλής του σχετικού χαρτοφυλακίου, με τον μεν υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να αποδίδει στην κλιματική κρίση τα προβλήματα και την ανασφάλεια του κλάδου και να δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο, επιμένοντας όμως ότι είναι ανακρίβειες όσα λέγονται περί μειωμένων αποζημιώσεων. Ο δε υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, εκτέθηκε πολύ άσχημα, όταν έδειξε να μη γνωρίζει με ποιον τρόπο υπολογίζονται οι αποζημιώσεις των αγροτών για το βαμβάκι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: