24.11.21

Θέλουν να διαλύσουν τα σύννεφα ενός ενδεχόμενου lockdown...


Αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση επιχειρώντας να βάλει φρένο στην εξάπλωση της νόσου χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τα σενάρια για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων δίνουν και παίρνουν... χωρίς να μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα πότε θα εφαρμοστούν και ποιους θα αφορούν.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πατά σε δύο βάρκες ανάλογα με την εκλογική της πελατεία σπεύδοντας να απαλλάξει τους υπευθύνους των ναών και τους ιερείς από την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων, σε αντίθεση με τους καταστηματάρχες και τους εστιάτορες.

Με τους επιστήμονες να κάνουν δραματικές προβλέψεις για μεγαλύτερη κλιμάκωση σε διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και θανάτους μέχρι τα Χριστούγεννα ο υπουργός Υγείας έσπευσε να καθησυχάσει πως «δεν θα υπάρξει lockdown». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Για τον ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει.

Στο στόχαστρο μόνο οι ανεμβολίαστοι

Με τα μέτρα να τίθενται σε επαναξιολόγηση διαρκώς ο υπουργός Υγείας απέκλεισε να ληφθούν νέα μέτρα για εμβολιασμένους και μόνο στην περίπτωση που θα χρειαστεί «θα εφαρμοστούν κι άλλα που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες» εξήγησε (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε πως αυτή την ώρα δεν γίνεται συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης.

«Τα όποια μέτρα ληφθούν θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους γιατί αυτοί κυρίως κινδυνεύουν», δήλωσε (ΣΚΑΪ) και ο Στέλιος Πέτσας εκτιμώντας παράλληλα πως «τα μέτρα που λαμβάνουμε αποδίδουν ήδη καρπούς»!

Οι προβλέψεις των επιστημόνων 

Τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες «υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα» υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης και ενώ τα μηνύματα των ειδικών επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν 24ωρα με περισσότερους από 100 νεκρούς.

«Το πόση άνοδο θα έχουμε θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν αναμένεται να έχουμε κλιμάκωση κρουσμάτων, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να παγιώνονται. Μετά τις 5 με 10 Δεκέμβρη αναμένουμε μία μείωση κρουσμάτων αλλά θα δούμε επίπτωση στους άλλους δύο επιδημιολογικούς δείκτες (θάνατοι - διασωληνωμένοι) δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα» ανέφερε (OPEN) ο καθηγητής - πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης.

«Σύμφωνα με το επιδημιολογικό μοντέλο αναμένουμε οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν σίγουρα ανάμεσα σε 670 και 730 μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Έχω μία ελπίδα ότι δεν θα φτάσουμε στους 800 διασωληνωμένους μέχρι τα Χριστούγεννα όπως εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας αλλά δεν αποκλείεται», πρόσθεσε...

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: