29.11.21

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της «Αυγής» στην εθελουσία...


Διαφωνούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
 
Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στην ΕΣΗΕΑ, Νίκος Μορφονιός, λέει πως... «το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ΑΥΓΗΣ με στόχο την αποψίλωση της καρδιάς και των πνευμόνων της εφημερίδας, των δημοσιογράφων και του υπόλοιπου προσωπικού, που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά». Και, όπως σημειώνει ειρωνικά, είναι «ένα τεράστιο "ευχαριστώ" για τις δύο μειώσεις μισθών το 2014 και το 2017, που αποδεχτήκαμε βάζοντας πλάτη να διασωθεί η εφημερίδα, για την αποδοχή να μην διεκδικήσουμε συλλογικά ενώπιον του μετόχου ή των δικαστηρίων τα δεδουλευμένα ετών που αγγίζουν τις 800.000 ευρώ, ερχόμενοι σε συμφωνία να λαμβάνονται τα χρήματα αυτά απ’ όποιον αποχωρεί σε δόσεις».


Πρόγραμμα ευρείας εθελουσίας εξόδου στην «Αυγή»

Σύμφωνα με τον Νίκο Μορφονιό, «καταλάβαμε ότι η εθελουσία δεν συνοδεύεται από κανένα άλλο σχέδιο ή υποτυπώδες business plan, καμία αποτύπωση προσλήψεων-αποχωρήσεων, κανένα μελλοντικό οικονομικό και δημοσιογραφικό πλάνο, κανένα απολογισμό των νέων διοικούντων τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα... ...Μια εθελουσία που δεν έχει καν αριθμητικό ή ποσοστιαίο στόχο αποχωρήσεων, κατά συνέπεια, χωρίς ακριβές πόσο τι θα κοστίσει, αλλά και τι ακριβώς επιτυγχάνει οικονομικά».

Τονίζει μάλιστα ότι «το 1/3 του μισθολογίου έχει περικοπεί την τελευταία πενταετία. Το 2014 η ΑΥΓΗ είχε 102 άτομα προσωπικό, το 2015 είχε 99, το 2016 είχε 101, το 2017 είχε 93, το 2018 είχε 71, το 2019 είχε 73 και το 2020 είχε 77. Μείωση δηλαδή 24,5%, ήτοι την 7ετία 2014-2020 έχει φύγει το 1/4 των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ».

Από τη Διοίκηση της εφημερίδας πάντως λένε πως δεν μπλοφάρουν και η οικονομική κατάσταση της εταιρίας είναι τραγική. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που στην Αυγή έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στον 105.5 Στο Κόκκινο τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία τακτική ΓΣ του, το θέμα της αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου.

 e-tetradio.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: