30.11.21

Το νέο εισπρακτικό χαράτσι...


...βαπτίστηκε «αντίτιμο υγείας»...
Στο στόχαστρο των κομμάτων το νέο μέτρο Μητσοτάκη...
Την κρίση… ευκαιρία επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση επιβάλλοντας μέτρα εισπρακτικού και τιμωρητικού χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους και επιχειρώντας να κρύψει την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μόλις, χθες, άλλωστε, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έστελναν... εντελώς διαφορετικά μηνύματα, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την κυβερνητική απραξία, κάνοντας λόγο για ελεγχόμενη κατάσταση, παρά την εκατόμβη νεκρών.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέχεια στη λήψη πρωτοφανών για δημοκρατικές κοινωνίες μέτρων (ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας) πετώντας το μπαλάκι ξανά στην ατομική ευθύνη και βάζοντας στο στόχαστρο τους πολίτες άνω των 60 ετών. 


Εκτός από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ωστόσο, η κυβέρνηση επιβάλει χαράτσι 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις νέες αποφάσεις, με τον πρωθυπουργό να μας ενημερώνει ότι τα χρήματα που θα αρπάζει η ΑΑΔΕ από τους λογαριασμούς των «παραβατών» θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αδιαφορώντας, προφανώς, για το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας ήδη φορολογούνται για να έχουν πρόσβαση σε σωστές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. 

Το νέο χαράτσι, βαπτίστηκε «αντίτιμο υγείας» και «πράξη δικαιοσύνης» με την κυβέρνηση, δηλαδή, εμμέσως, να δηλώνει πως όποιος δεν εμβολιάζεται καλείται να πληρώσει για την περίθαλψή του. 

Και για να επιβεβαιώσει την κεντρική στόχευση να σωθεί η αγορά των Χριστουγέννων με... ευθύνη των πολιτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο δωρεάν self test προς όλους τους πολίτες πριν και μετά την περίοδο των εορτών, καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την κοινωνία να αναλάβει ξανά την ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

 


 
Η τοποθέτηση του Γ. Οικονόμου

Εισαγωγή

Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων απαιτούνται γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις για την προστασία των ανθρώπων και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Όποιος δεν τις αντέχει, δεν μπορεί να προσφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτος στον κατήφορο της άρνησης και της κοντόφθαλμης μικροκομματικής σκοπιμότητας, που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας. Καλούμε τον κ. Τσίπρα, στη διάρκεια των σημερινών συναντήσεών του με υγειονομικούς κι ενόψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, να αφήσει τις υπεκφυγές και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα: 

Αφού δεν συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνει, ώστε οι 520.000 συμπολίτες μας που αποφεύγουν συστηματικά να εμβολιαστούν -αποτελώντας την ηλικιακή ομάδα που κυρίως νοσηλεύεται και στην οποία σημειώνονται οι μεγαλύτερες απώλειες- να σπεύσουν να εμβολιαστούν; 
Είναι στοχοποίηση η συγκεκριμένη απόφαση ή κατάφαση στη ζωή και πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους; Απέναντι σε εκείνους που στερούνται τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., ενώ τις έχουν ανάγκη, επειδή κάποιοι αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν; 
Πώς εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα, την οποία ψελλίζει κατά καιρούς, δίχως να προβλέπονται κυρώσεις για αυτούς που παραβαίνουν το νόμο και επιδεικνύουν έλλειψη κοινωνικής ευθύνης; Εκτός και αν επιμείνει στο χωρίς νόημα εφεύρημα της «προαιρετικής υποχρεωτικότητας».   
Ας αφήσει τις γενικότητες, τους αφορισμούς, τις καταγγελίες και ας τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Αν δεν το κάνει και αυτή τη φορά, όπως το έχει αποφύγει μέχρι σήμερα, θα αποδείξει ότι αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσει το βάρος επιβεβλημένων αποφάσεων που έχουν πολιτικό κόστος, ψαρεύοντας πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα

Κίνημα Αλλαγής: «Ξέχασε» να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, σημειώνει στην ανακοίνωσή του:


«Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα. Στο “και πέντε” ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει».

Και τονίζει:

«Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει. Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, «ξέχασε» να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

ΚΚΕ: «Ατομική ευθύνη με ποινή»

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει ότι σήμερα η κυβέρνηση «κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή, αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού,  ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς».

Επισημαίνει ότι, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην «ατομική ευθύνη», για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας.

«Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας "συνταγής" που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων» σημειώνει.

ΜέΡΑ25: Αυταρχισμός πακέτο με το οικονομικό όφελος

Εξίσου σκληρή ήταν η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, στην οποία επισημαίνει:

«Μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος».

Διαβάστε -ξανά- ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: