30.11.21

Στο «Ιπποκράτειο» δεν χειρουργούν πια!...


«Στις 5 τα ξημερώματα στείλαμε περιστατικό οξείας κοιλίας, ένα κοριτσάκι 7,5 ετών, στην ιδιωτική κλινική του "Αγίου Λουκά". Δυστυχώς, από γιατροί γίναμε τροχονόμοι». Η περιγραφή στην «Εφ.Συν.» ενός μόνο περιστατικού και το σχόλιο-διαμαρτυρία του παιδοχειρουργού Χρήστου Στεφανίδη απεικονίζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη, καθώς... αφορά το «Ιπποκράτειο», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο από χθες το πρωί έχει αναστείλει και τα έκτακτα χειρουργεία του ελλείψει προσωπικού και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών.

Κανείς δεν μπορεί στ’ αλήθεια να φανταστεί ότι θα ζούσαμε εικόνα ακύρωσης του «Ιπποκράτειου». Κι όμως, με τη ΜΕΘ γεμάτη με 28 ασθενείς, 12 διασωληνωμένους στα χειρουργεία και δύο διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους, «η ναυαρχίδα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα», όπως λέει ο κ. Στεφανίδης, «μετατράπηκε σε υποκατάστατο των ιδιωτικών κλινικών, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, είναι μια τραγωδία».

Χθες το πρωί έγινε γνωστό το νέο όταν ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κατσανούλας, με έγγραφό του που δημοσίευσε η ηλεκτρονική μας έκδοση έκανε γνωστό πως προχωρά σε «αναστολή εκτάκτων χειρουργείων λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης» (!) αφού «το σύνολο των ιατρών του Αναισθησιολογικού Τμήματος έχει μεταφερθεί στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου για να διασώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με Covid που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ και αξίζουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή μας».

Και όπως σημείωνε, όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί «έκτακτα» και προγραμματιστεί για χειρουργείο αναβάλλονται μέχρις ότου «μειωθεί η εισροή διασωληνωμένων ασθενών στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου, είτε να έλθει επιπλέον προσωπικό (ιατροί αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), ώστε οι υφιστάμενοι να αποδεσμευθούν και να είναι διαθέσιμοι για χορήγηση αναισθησίας. Στο Α’ κτίριο παραμένουν μόνο δύο ειδικοί αναισθησιολόγοι για να αντιμετωπίζουν μη Covid περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους». Ψύχραιμη περιγραφή μιας ανατριχιαστικής κατάστασης!

«Πιάσαμε πάτο»

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η διάλυση και απαξίωση της δημόσιας Υγείας έχει πιάσει πάτο» εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, το νοσοκομείο έγινε μιας νόσου, «η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου είναι υπόλογοι για αυτή την επικίνδυνη κατάσταση» κι αυτά είναι «τα αποτελέσματα της πολιτικής που μειώνει τον προϋπολογισμό της δημόσιας Υγείας, αφήνει σε αναστολή χιλιάδες συναδέλφους, δεν κάνει μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και εξακολουθεί όχι μόνο να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά να τον πριμοδοτεί κιόλας. Δεν πάει άλλο!!!».

Και να σκεφτεί κανείς ότι αύριο το νοσοκομείο εφημερεύει και κανείς δεν γνωρίζει τι και πώς θα γίνει. «Αν δεν θες να πεθάνεις, θα τα σκάσεις στους κλινικάρχες! Κυβέρνηση επικίνδυνων, ιδιωτικού συμφέροντος!», σχολίασε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. Δεν υπάρχει νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη που να μην έχει φτάσει και ξεπεράσει τα όριά του. Για κλίνη ΜΕΘ ούτε λόγος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και στην Κοζάνη τα τρία κρεβάτια που ήταν γεμάτα συνοδεύονται τώρα από άλλα τρία διασωληνωμένων εκτός μονάδας. Ιδια η κατάσταση και στις κορονοκλινικές, που είναι υπερπλήρεις.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» που έχει διατεθεί ολόκληρο για Covid και από τα 90 κρεβάτια του χθες ήταν γεμάτα τα 80. Κι αυτό παρά τα μαζικά εξιτήρια που επιχειρούν όλα τα νοσοκομεία προκειμένου να αποσυμφορήσουν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, κανένα στοιχείο για την εξέλιξη της πανδημίας δεν αφήνει έστω ίχνος αισιοδοξίας καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα έχει ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα ενώ, σύμφωνα με αναφορές εκπαιδευτικών, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει στα σχολεία. Μοναδική αντίδραση της κυβέρνησης; Ελεγχος των πληροφοριών για να μη φαίνεται η πραγματική κατάσταση και ποιος ευθύνεται γι' αυτήν. Πάμε ολοταχώς για πολύ άσχημες εξελίξεις…

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: