29.11.21

Αναδίπλωση για το συνέδριο...


Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να προχωρήσει στη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. –που ήταν προγραμματισμένο για τις 3-5 Δεκεμβρίου– και να στείλει έτσι ένα μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, παρά την επέλαση της πανδημίας, παρά τα δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα, παρά... το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη σε θανάτους από όλες τις δυτικές χώρες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ. 

Στο παρά πέντε τελικά φοβήθηκε το ενδεχόμενο το μήνυμα που ήταν έτοιμος να στείλει με την πραγματοποίηση του συνεδρίου να πλήξει την εικόνα του και κάπως έτσι μόλις το περασμένο Σάββατο αναδιπλώθηκε και ανακοίνωσε την αναβολή του συνεδρίου.

Μάλιστα την ανακοίνωση αυτή την έκανε κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου του κόμματος στα Ιωάννινα, το οποίο και διεξήχθη εν όψει του τακτικού συνεδρίου που θα ακολουθούσε. «Μιλώντας με αρκετά κομματικά μας στελέχη και χθες, στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία κάναμε στη Δυτική Μακεδονία και στην Ηπειρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του Τακτικού μας Συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και παραδέχτηκε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου «στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε ενδεχομένως το λάθος μήνυμα».

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε εδώ και καιρό εισηγήσεις να αναβάλει το συνέδριο της Ν.Δ. και ιδίως μετά τη γνωστοποίηση στις 10 Νοεμβρίου της αναβολής, λόγω Covid, του συνεδρίου του ΕΛΚ που επρόκειτο να γίνει στο Ρότερνταμ στις 17-18/11/21. Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν άκουγε τότε τις εισηγήσεις αυτές, ενώ στην τελευταία του τηλεοπτική δήλωση προς τους πολίτες (18.11.2021) εξακολουθούσε να μιλάει για «επίλογο του κορονοϊού», τον οποίο έλεγε ότι «δυστυχώς επιβράδυνε η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα». 

Τελικά αναδιπλώθηκε, προχωρώντας στην αναβολή. Και μάλιστα ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, μη μπορώντας να δικαιολογήσουν την αναδίπλωση αυτή, πήγαν να την αποδώσουν στη μετάλλαξη Ομικρον, η οποία όμως δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στη χώρα μας.

«Θα θολώναμε το μήνυμά μας εάν προχωράγαμε στη διοργάνωση του συνεδρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Ορθώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος, σήμερα (σ.σ. το Σάββατο), κάτω από αυτή τη σκιά [της πανδημίας] γιατί δεν μπορεί να θολώσουμε το μήνυμα, το μήνυμα πρέπει να είναι καθαρό, ότι για να πάρουμε τη ζωή και πάλι στα χέρια μας πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να προσέχουμε, και πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ ανέφερε ακόμα πως «και εάν το κάναμε ψηφιακά [το συνέδριο] θα ήταν άχαρο, φίλες και φίλοι, γιατί το ωραίο είναι να συναντηθούμε, να αγκαλιαστούμε, να ξανά μονιάσουμε, να είμαστε μαζί, να πάμε παρέα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν και εισηγήσεις να γίνει το συνέδριο ψηφιακά, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη να αναβληθεί προκειμένου να γίνει διά ζώσης, με τον νέο χρόνο διεξαγωγής του να μην έχει μέχρι στιγμής προσδιοριστεί και να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό που θα γίνει ψηφιακά, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής με την υφιστάμενη σύνθεσή της –αφού η νέα θα εκλεγεί από το αναβληθέν συνέδριο– προκειμένου να εκλέξει τον νέο γραμματέα του κόμματος.

Κάτι που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να καθυστερήσει, ανακοινώνοντας ήδη την επικείμενη αποχώρηση από το πόστο του Γιώργου Στεργίου και την αντικατάστασή του από τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, τον οποίο και πρότεινε. Την ώρα που υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν ότι ο ρόλος του γραμματέα θα ήταν πιο αναβαθμισμένος με έναν βουλευτή ή ευρωβουλευτή...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: