25.11.21

Πρωθυπουργός για οκτώ ώρες...


ΒΙΝΤΕΟ

Η Μαγκνταλένα Άντερσον έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας. Διαδέχθηκε τους 33 άνδρες που προηγήθηκαν στο αξίωμα από τη δημιουργία του θεσμού το 1876 μέχρι και σήμερα. Η Σουηδία είναι η μοναδική σκανδιναβική χώρα που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα εκλέξει γυναίκα στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα.

Αν και με... καθυστέρηση εκατό ετών αφότου δόθηκε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου, η 54χρονη ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών χειροκροτήθηκε χθες Τετάρτη από το Κοινοβούλιο ως η νέα πρωθυπουργός. Στην προηγούμενη ψηφοφορία, την περασμένη Τετάρτη, η Άντερσον δεν είχε καταφέρει να κερδίσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Τελικώς, εξελέγη γιατί σύμφωνα με το σουηδικό Σύνταγμα τη δεύτερη φορά χρειαζόταν μονάχα η πλειοψηφία των βουλευτών να μην την καταψηφίσει και όχι να την στηρίξει. Έτσι, εξελέγη στο απόλυτο όριο με 117 ψήφους υπέρ, 57 αποχές, 174 κατά και μία απουσία. Με άλλα λόγια εξελέγη, λόγω της απουσίας και έχοντας τη μειοψηφία της Βουλής υπέρ της!

Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε και μία ακόμα πρωτιά. Είναι η μοναδική πρωθυπουργός που έμεινε μονάχα οκτώ ώρες στο αξίωμά της! Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, όταν οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής της. Οι Πράσινοι εγκατέλειψαν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, η κυβέρνηση συνασπισμού οφείλει να παραιτηθεί όταν ένα κόμμα-εταίρος την εγκαταλείπει. «Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης, η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Ποιά είναι, όμως, η γυναίκα που ξεπερνά το ένα εμπόδιο μετά το αλλο, μονάχα για να συναντήσει κάποιο νέο στο διάβα της. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1967. Είναι μοναχοπαίδι μιας μεσοαστικής οικογένειας. Ο πατέρας της, Γκόραν, ήταν λέκτορας πανεπιστημίου και η μητέρα της Μπριτζίντα δασκάλα. Αποφοίτησε από τη φημισμένη επιχειρηματική σχολή της Στοκχόλμης και συνέχισε τις σπουδές της στο Χάρβαρντ.

Από μικρή ασχολήθηκε με την κολύμβηση. Ο πρωταθλητισμός την βοήθησε αργότερα και στην πολιτική της καριέρα, αναδεικνύοντας στοιχεία όπως το πείσμα και την στοχοπροσήλωση. Η τελευταία ήταν που την οδήγησε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία που στάλθηκε στη Νέα Υόρκη για να πείσει ότι πρέπει η Σουδία να βοηθηθεί για να ανακτήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της. Την περίοδο εκείνη, ταλανιζόταν από σφοδρή οικονομική κρίση.

Με τα χρόνια απέκτησε τη φήμη της εκνευριστικής, δύσκολης και ιδιαίτερα αυστηρής με τους συνεργάτες της, πολιτικού. Πολλοί την χαρακτηρίζουν «αγέλαστη» και «γεράκι» της δημοσιονομικής πολιτικής. Στην προσωπική της ζωή είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Είναι παντρεμένη εδώ και 25 χρόνια με εναν καθηγητή οικονομικών που απολαμβάνει να αφήνει τη σύζυγό του να είναι η πρωταγωνίστρια και αυτός να τη στηρίζει από το περιθώριο. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Όλη η οικογένεια απολαμβάνει ακόμα και σήμερα αποδράσεις στο δάσος. Λατρεύουν την ορειβασία και άλλα αθλήματα, όπως το καγιάκ. Η Άντερσον ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και στη συνέχεια την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών νωρίτερα αυτό το μήνα. Ως προτεραιότητές της είχε θέσει την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου των σχολείων, του συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας μετά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων. Τέλος, είχε δεσμευθεί να αντιμετωπίσει και την έξαρση της βίας των συμμοριών.

Κατέληξε σε συμφωνία με το Αριστερό Κόμμα αργά την Τρίτη για αύξηση των συντάξεων με αντάλλαγμα την υποστήριξή του στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Και κάπως έτσι έφτασε στο να αναλάβει τα ηνία της χώρας, μόνο για να παραιτηθεί οκτώ ώρες αργότερα. Ο επίλογος δεν έχει ακόμα γραφεί.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση με σκοπό αυτή τη φορά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: