23.12.18

Εδώ, Βαλκάνια...

Γιώργος Σταματόπουλος

Δεν έχουν άδικο όσοι αποκαλούν την περιοχή αυτή πυριτιδαποθήκη. Ομορφη χερσόνησος ανάμεσα σε μια ζεστή μεσογειακή αγκαλιά και...
σε μια ημιβόρεια ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα ταυτόχρονα, έχει αποτελέσει «λίκνο» πολλών εξεγέρσεων, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τον τόπο και τους ανθρώπους του επέλεξαν οι εκδόσεις Α/συνέχεια να παρουσιάσουν, με περιεκτικό και εύληπτο τρόπο, στους αναγνώστες που θα στέρξουν να προμηθευτούν το ημερολόγιο του νέου έτους. Σημειώνουν οι εκδότες: «Τα Βαλκάνια είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποί του, οι Βαλκάνιοι, αισθάνονται κοινούς δεσμούς παρά τους διαχωρισμούς που επιβάλλονται ή τους ποταμούς αίματος που έχουν χυθεί. Σε αυτό το ημερολόγιο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την κοινή ιστορία, και όχι μόνο, των βαλκανικών λαών και τους κύριους παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτή την περιοχή του κόσμου σε πολλαπλά επίπεδα».

Εχουν επίγνωση των δυσκολιών που συνεπάγεται κάτι τέτοιο και αυτό δείχνει την επαγγελματική τους συνείδηση, αλλά και την ιδεολογική φόρτιση που επιφέρει μια τέτοια έκδοση. «Η "ανάγνωση" της βαλκανικής πραγματικότητας ήταν πάντα ένα δύσκολο έργο και οι οπτικές γύρω από το ζήτημα παραμορφώνονταν από κρατικά συμφέροντα και παρεμβάσεις πολλών ενδογενών και εξωγενών δυνάμεων. Το ψηφιδωτό των Βαλκανίων δεν έχει ακόμη τελειώσει.Οι ψηφίδες του πολλαπλασιάζονται, ξεθωριάζουν, εξαφανίζονται, επανεμφανίζονται, ανακαλύπτονται νέες ή παλιότερες στρώσεις κάτω από την υπό διαμόρφωση εικόνα».

Αναφέρονται οι δώδεκα χώρες των Βαλκανίων, η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε μια απ’ αυτές, η ιδιαίτερη γεωγραφική τους θέση, ο πληθυσμός τους, κοινά έθιμα και τραγούδια, κινηματογράφος, οι χοροί, η θρησκεία, η ξεχωριστή μορφολογία που είναι και γεωπολιτική ταυτόχρονα. Εχει σημασία η ετυμολογία: η ονομασία Βαλκάνια προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη που σημαίνει «βουνό». Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η Ρουμανία και μικρότερη το Κόσοβο. Μέλη της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Σλοβενία. Στην Ε.Ε. αλλά όχι στην ευρωζώνη, οι Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Υποψήφια μέλη της Ε.Ε. είναι η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία. Μέλη του ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα και η Τουρκία από το 1952, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία από το 2004, η Αλβανία και η Κροατία από το 2009 και το Μαυροβούνιο από το 2017. Υπό διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η ΠΓΔΜ.

Στην τελευταία, σύμφωνα με στοιχεία του 2002, ο πληθυσμός είναι 2.069,172 κάτοικοι, πρωτεύουσα τα Σκόπια με 500.000 και οι εθνότητες είναι: Σλαβομακεδόνες 64,2%, Αλβανοί 25,2%, Σέρβοι 1,8%, άλλοι 2,2%.

«Εδώ και χρόνια στη χώρα σοβεί έντονη πολιτική κρίση, με αλληλοκατηγορίες του πολιτικού κόσμου για διαφθορά, υποκλοπές συνομιλιών από μυστικές υπηρεσίες και ξέπλυμα χρήματος. Η κύρια διαμάχη είναι μεταξύ του εθνικιστικού/κεντροδεξιού VMRO-DPMNE, που πολιτεύεται ευνοϊκά προς τα ρωσικά συμφέροντα, και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης του Ζ. Ζάεφ, που υποστηρίζεται φανατικά από τη Δύση ως το πολιτικό μόρφωμα-ανάχωμα στη ρωσική επιρροή».

Λίγα και καλά και με προσωπική [Α/συνεχή] ματιά...

efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: