4.12.18

Νέο «πακέτο» κοινωνικών μέτρων ετοιμάζουν στο Μαξίμου...

Η χθεσινή ημέρα έδειξε πως τα “όπλα” του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς τις εκλογές δεν εξαντλούνται μόνο στις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, που φέτος τον...
Σεπτέμβριο ανακοίνωσε και υλοποιεί αυτή την περίοδο στη Βουλή.  Το Eurogroup ενέκρινε την μη περικοπή των συντάξεων, που αποτέλεσε τον πρωταρχικό στόχο του Μαξίμου, ωστόσο από αυτό το μέτρο οι οικογένειες μπορεί να αποφεύγουν μια επώδυνη μειώση, όμως δεν  θα δουν κάποια αύξηση στο εισόδημά τους. Πρέπει να συνυπολογιστεί πως και το “ψαλίδι” στον ΕΝΦΙΑ θα αποτυπωθεί από το φθινόπωρο.

Επειδή ο χρόνος των εκλογών δεν είναι γνωστός και όλα τα σενάρια είναι πιθανά, αποτελεί κοινό μυστικό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζουν και άλλες στοχευμένες παροχές που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος και θα απαλύνουν άμεσα συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Η βοήθεια 42 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε έναν νέο κύκλο περιοδειών που έρχονται ως συνέχεια των περιφερειακών συνεδρίων του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας σε συγκεκριμένες δράσεις και κοινά που έχουν ήδη καταθέσει τα ζητήματα που τους απασχολούν στην κυβέρνηση και αναμένουν απαντήσεις. Όλα τα  κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν πως η μάχη της καθημερινότητας μπορεί να κερδηθεί και στην Ηρώδου Αττικού έχουν μαζέψει ένα “πακέτο αιτημάτων” με τη βοήθεια των υπουργείων και των βουλευτών βάζοντας προτεραιότητες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί και την ακριτική Κάλυμνο όπου είχε βρεθεί πέρυσι τα Θεοφάνεια. Η κίνηση είναι καθαρά συμβολική αφού ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει έμφαση στους νησιώτες, αλλά και στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου το οποίο ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στην αγορά. Υπενθυμίζεται πως από την αρχή του έτους οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά που εχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση θα σταματήσουν να είναι μειωμένοι και θα επανέλθουν στα επίπεδα που κινουνται πανελληνίως.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Αλέξης Τσίπρας θύμησε χθες την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας από το “συρτάρι” του τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αποτελεί ένα ζήτημα με το οποίο είχαν πορευτεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά τις εκλογές του 2015 με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται χθες από τα Καλάβρυτα πως θα το φέρει στη Βουλή το νέο χρόνο προκειμένου να το συζητήσει με τα κόμματα. 

Στο ποσό των 269 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016. Η ψήφιση του πορίσματος θα αποτελέσει την απαρχή της επίσημης διεκδίκησης της Αθήνας προς το Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να κάνει ακόμα ένα άνοιγμα στα αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει πως μαζί με κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας το κόμμα γυρνά πίσω σε κάποιες αρχικές θεμελιακές του δεσμεύσεις: Από το Σκοπιανό και το εκκλησιαστικό, τη Συνταγματική αναθεώρηση και το νόμο περί ευθύνης υπουργών μέχρι την πατάξη των φαινομένων κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και τις γερμανικές επανορθώσεις για τις οποίες έχουν γίνει πολλές συσκέψεις και αρκετοί υπολογισμοί στην Κουμουνδούρου πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: