8.12.18

ΠΓΔΜ: Ανοιχτές συζητήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης...












...για την τροποποίηση του Συντάγματος...

Συνεχίζεται στα Σκόπια η ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ βάσει των...
προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί και τυπικά μέρος της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πέντε ανοιχτές συζητήσεις σε Σκόπια, Στιπ και Τέτοβο.

Κεντρικοί ομιλητές στην πρώτη συζήτηση ήταν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Λιούμπομιρ Φρτσκόσκι και Βλάντο Πόποφσκι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναφέρθηκε αρχικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι με αυτήν η πΓΔΜ και η Ελλάδα «κατάφεραν κάτι που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο», κατέληξαν δηλαδή σε μία δίκαιη και αξιοπρεπή λύση για ένα πρόβλημα που επιβάρυνε τις μεταξύ τους σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ανέφερε, ακόμα, ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ευρεία συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών παραγόντων στην εν εξελίξει διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης, προκειμένου να καθησυχαστούν οι όποιοι φόβοι των πολιτών σχετικά με αν το οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα επηρεάσουν ζητήματα που είναι ευαίσθητα γι' αυτούς, αλλά και για να εξηγηθεί η προοπτική που ανοίγεται για την πΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Επίσης, ο Ζάεφ σημείωσε ότι οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. Επισήμανε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με απόφαση που θα λάβει το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία θα αναφέρει ότι οι εν λόγω τροπολογίες αποτελούν συστατικό στοιχείο του Συντάγματος και τίθενται σε ισχύ την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, που σημαίνει πρακτικά ότι θα τεθούν σε ισχύ όταν η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει τη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μία πρόσθετη εγγύηση για την πΓΔΜ και ότι ήταν κάτι που ζήτησαν βουλευτές από το βήμα της Βουλής και η κυβέρνηση δεν είχε πρόβλημα να το αποδεχθεί, γιατί συνάδει με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα ενσωματωθεί στον Συνταγματικό Νόμο, όπως και οι λεπτομέρειες για τη σταδιακή εφαρμογή του νέου ονόματος για εσωτερική χρήση, «στο πνεύμα ασφαλώς της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ παρουσίασε τα σχέδια τροπολογιών (draft amendments) που έχει καταθέσει η κυβέρνησή του και τα οποία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και αναφέρθηκε σε ορισμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη πρόταση, όπως είπε, κατατέθηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ και αφορά τη σταδιακή εφαρμογή του νέου ονόματος για εσωτερική χρήση. Σημείωσε πως αυτό θα πρέπει να διατυπωθεί σε ένα λεπτομερές κείμενο, που θα κινείται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανέφερε ότι αρκετές προτάσεις κατατέθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης - σλαβικής και αλβανικής - σχετικά με την τροποποίηση του Προοιμίου του Συντάγματος.

Ο Ζάεφ σχολίασε ότι η συμπερίληψη στο Προοίμιο ιστορικών αναφορών όπως οι Κανόνες της Επαναστατικής Επιτροπής της Κρέσνα και το πρώτο Καταστατικό της TMORO είναι περιττή και, επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα στις σχέσεις της πΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες. Αντίθετα, πρόσθεσε, η συμπερίληψη αναφοράς στο Σύνταγμα του 1991 δεν προκαλεί τέτοια προβλήματα.

Σημείωσε ότι από την πλευρά της η αλβανική αντιπολίτευση («Συμμαχία για τους Αλβανούς», κίνημα BESA) έχει ζητήσει οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στο Προοίμιο του Συντάγματος να κατοχυρώνουν και να απεικονίζουν την ισότητα μεταξύ όλων των εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στο left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: