29.12.18

Ο Κυριάκος φτιάχνει... λίστες...


Με το βλέμμα στραμμένο για τα καλά στις επικείμενες εθνικές εκλογές μπαίνει στο νέος έτος η Νέα Δημοκρατία, καθώς στις 10 Ιανουαρίου θα...
ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα που θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια.

Ακόμα και η ημερομηνία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να το κάνει έχει προεκλογική στόχευση, καθώς τότε συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος και η επιλογή αυτή αποτελεί άλλη μια προσπάθεια να τονώσει το αρχηγικό προφίλ του εν όψει εκλογών.

Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος θεωρεί απώτατο όριο των εκλογών τον Μάιο, έχει προαναγγείλει ότι λόγω της συγκρότησης των ψηφοδελτίων θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις Γραμματείες του κόμματος, καθώς πέντε γραμματείς (Β. Σπανάκης, Ζ. Ράπτη, Τ. Γαϊτάνης, Ν. Κωστόπουλος, Β. Ξυπολυτάς) θα είναι υποψήφιοι στην κατατμημένη Β' Αθήνας.

Αλλά οι πιο ηχηρές ανακατατάξεις αφορούν βέβαια τις θέσεις των εκπροσώπων της Ν.Δ., με πρώτη τη Μαρία Σπυράκη. Η κ. Σπυράκη θα παυθεί από εκπρόσωπος το αργότερο ένα μήνα πριν από τις εκλογές, αφού θα κατέβει με σταυρό (Α΄ Θεσσαλονίκης) και όχι στο επικρατείας και θα έχει περιορισμένες εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Το ίδιο θα συμβεί και με τους αναπληρωτές εκπροσώπους Κων. Κυρανάκη και Ν. Ρωμανό που θα είναι επίσης υποψήφιοι με σταυρό, ενώ αντίθετα η Σοφία Ζαχαράκη, όπως όλα δείχνουν, παραμένει εφόσον δεν διεκδικήσει την εκλογή της με σταυρό.

Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» στελέχη της Πειραιώς που βρίσκονται κοντά στον κ. Μητσοτάκη, η επιδίωξη είναι από τις 10 Ιανουαρίου και μετά να ανακοινωθούν για τα ψηφοδέλτια μέλη του Μητρώου Στελεχών, νέοι ηλικιακά, γυναίκες, αυτοδιοικητικοί και στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει ξανά σταυρό. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία στους υπόλοιπους υποψηφίους.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί να ανανεώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 50%, την ώρα που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα θα εμπεριέχονται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Οι κινήσεις αυτές δεν στοχεύουν μόνο στη δημιουργία μιας εικόνας ανανέωσης που θεωρείται ότι θα προσέφερε εκλογικά οφέλη. Αποτελούν ασφαλώς και μέρος της προσπάθειας του Κυρ. Μητσοτάκη να ελέγξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και γενικότερα το εσωκομματικό τοπίο. Γεγονός που γίνεται αντιληπτό από στελέχη της Ν.Δ., επιφέροντας αντιδράσεις μέσα στο κόμμα.

Την ίδια στόχευση έχει άλλωστε και η πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. να θέσει σε αποστρατεία ιστορικά στελέχη της παράταξης. Εκεί εντάσσεται βέβαια ο αποκλεισμός της Ντόρας Μπακογιάννη από ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, καθώς και η «τιμητική εξορία» στην Ευρωβουλή, στην οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης στέλνει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θέτοντάς τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και έτσι ευσχήμως εκτός ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών.

Τέλος, την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδίδεται σε μπρα ντε φερ με τους καραμανλικούς και συμπορεύεται εσωκομματικά με τους σαμαρικούς, θα ήθελε την αυτονόμησή του από τον Αντ. Σαμαρά, τον οποίο όμως οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα τολμούσε να αγγίξει.


Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: