28.12.18

Φαινόμενα και πραγματικότητα...

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους αναμφίβολα θα είναι μήνας σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η γειτονική χώρα ολοκληρώνει τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι τα...
μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια η σκυτάλη περνάει στην ελληνική πλευρά. Τα ψέματα τελείωσαν.

Αν κρίνει κανείς από τα φαινόμενα, η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε δυσκολία και να απειλείται η σταθερότητά της, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., όπως δήλωσε χθες, δείχνει αποφασισμένος, μόλις έρθει η συμφωνία στη Βουλή ή μόλις ολοκληρωθεί η συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ, να παραιτηθεί και να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό τυπικά σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πέσει, αν δεν καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρόκειται για το τυπικό μέρος των πραγμάτων. Το ουσιαστικό είναι πιο περίπλοκο. Μια κυβέρνηση δεν πέφτει, παρά μόνο αν δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ή αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής που θα κατατεθεί σε βάρος της. Εδώ βρίσκεται η ουσία του θέματος.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ το κόμμα του κ. Καμμένου, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρός του, δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Με αυτά τα δεδομένα, ό,τι κι αν πράξουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση δεν πέφτει.

Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένα κόμμα δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση πριν ψηφιστεί η συμφωνία. Και αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως, αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί τώρα, είτε θα ψηφιστεί από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία -όποια κι αν είναι- είτε τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και η γειτονική χώρα θα αναγνωριστεί από όλους απλώς με το όνομα Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση, με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή που ζούμε και διεθνώς, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή λύση, πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς μερικούς μήνες πριν. Μακάρι να είχαν το θάρρος να το αναγνωρίσουν όλοι.

Ακόμα και εκείνοι που θα την καταψηφίσουν. Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική πρόοδο για το πολιτικό μας σύστημα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: