27.12.18

Καλή χρονιά με αύξηση του κατώτατου μισθού...

Ισως τα πιο ήσυχα Χριστούγεννα ως πρωθυπουργός πέρασε φέτος ο Αλέξης Τσίπρας. Η ψήφιση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις...
τελευταίες εκκρεμότητες του 2018 για την κυβέρνηση, η οποία πλέον επικεντρώνεται στα ανοιχτά ζητήματα και τις προτεραιότητες που σκοπεύει να χαράξει για τη νέα χρονιά.

Το 2019 αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα έτος-βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εκλογών είτε αυτές γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας, όπως επιμένουν από το μέγαρο Μαξίμου, είτε νωρίτερα, εφόσον επιλεγεί ο αιφνιδιασμός.

Παρά τη δυσμενή ατμόσφαιρα που καλλιεργείται για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω των δημοσκοπήσεων και μιας μερίδας αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να κατέχουν το προβάδισμα στην κοινωνία, καθώς και την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι της Ν.Δ. Ευελπιστούν δε ότι όσο οι πολιτικές ελάφρυνσης και τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αποδίδουν καρπούς, τόσο πιο αισιόδοξα θα είναι τα μηνύματα που θα λαμβάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2019, ο πρώτος μεταμνημονιακός έπειτα από 8 χρόνια επιτήρησης και σκληρής λιτότητας, δεν περιλαμβάνει περικοπές ή νέα χαράτσια, αλλά αντιθέτως αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων, ενώ σε ό,τι αφορά τις συντάξεις παραμένουν «απείραχτες», αφού το μέτρο της περικοπής τους ματαιώθηκε. Σύμφωνα με τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς, το σερί φιλολαϊκών παρεμβάσεων και νομοθετημάτων θα συνεχιστεί και κατά το προσεχές έτος, αρχής γενομένης από την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουαρίου, μια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εμβληματική».

Το «καλάθι» του 2019

Από κει και πέρα, όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (thecaller.gr), η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα αρχίσει σταδιακά να ανακοινώνει νέα σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, αναφέροντας συνοπτικά την κατάθεση ενός νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενδεχομένως μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ -όπως εξήγησε- «μέχρι τότε εξετάζουμε και συζητάμε την παράταση της προστασίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. αναμένεται να διατηρηθεί σε σταθερά υψηλούς τόνους, προκειμένου, σύμφωνα με το επιτελείο του Μαξίμου, να αναδεικνύονται οι αντιφάσεις και οι μικροπολιτικές στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απολύτως ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για «γενικευμένη πολιτική σύγχυση» εκ μέρους τής Πειραιώς. «Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έριξε την οικονομία στα βράχια και από την άλλη μας λέει ότι κάνουμε επιδοματική πολιτική και παροχολογούμε. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μας εξηγήσει ακριβώς με ποια επιδοματικά μέτρα διαφωνεί: με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων ήδη από το 2018, το στεγαστικό επίδομα που αποτελεί καλή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;

Ή μήπως θεωρεί επίδομα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις; Πρόκειται για πολιτικό κλισέ που χρησιμοποιεί παγίως η σκληρή νεοφιλελεύθερη Δεξιά σε όλη την Ευρώπη και υποδηλώνει το μίσος της για το κοινωνικό κράτος και τις δομές του. Εκτός και αν έχουμε φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο ανοησίας που η Ν.Δ. να θεωρεί και τον μισθό επίδομα και να εισηγείται να τον κόψουμε τελείως διότι είναι και ο μισθός μια ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι Πρέσπες

Κορωνίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία οδεύει προς τη φάση της ολοκλήρωσής της. Ως γνωστόν, μετά το τέλος της διαδικασίας έγκρισής της από τη Βουλή της ΠΓΔΜ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, τη σκυτάλη αναλαμβάνει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι το αργότερο ώς τα τέλη Φεβρουαρίου το κείμενο της συμφωνίας θα έχει τεθεί σε ψηφοφορία, με την κυβερνητική πλευρά να επιμένει ότι είναι εφικτή η συγκέντρωση των 151 βουλευτών.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερψήφισή της τουλάχιστον με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Εκτιμώ ότι θα είναι αρκετοί οι προοδευτικοί βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αφήσουν τη μεγάλη και ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος για το επίμαχο θέμα...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: