25.12.18

Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο...



...ανήμερα των Χριστουγέννων...

Σε μία πρωτοφανή πρόκληση, ανήμερα των Χριστουγέννων προχώρησε η Τουρκία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το...
ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός δύο μαχητικών τύπου F-16 εισήλθε στις 15:04 στο FIR Αθηνών και εκτέλεσε υπερπτήση πάνω από τη νήσο της Μεγίστης και Στρογγυλής στα 27.000 πόδια και εξήλθε του FIR στις 15:04.

Στη συνέχει ακόμη ένας σχηματισμός δύο τουρκικών F-16 εισήλθε στις 15:07 στο FIR Αθηνών εκτελώντας υπερπτήση πάνω από τη νήσο Ρω στα 28.000 πόδια και εξήλθε στις 15:07.

Οι νέες προκλήσεις έρχονται έπειτα από την κορύφωση της τουρκικής επιθετικής δραστηριότητας στο Αιγαίο την περασμένη Πέμπτη, όπου τα μαχητικά της γείτονος είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 110 παραβιάσεις, 35 παραβάσεις, 6 εμπλοκές και 10 υπερπτήσεις.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από νησιά του Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είχε διαμηνύσει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα τσακίσουν» και «θα συντρίψουν» την Τουρκία εάν τολμήσει να απειλήσει έστω και ελάχιστα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας.

«Καλό θα ήταν για αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» και να αποφύγουν έστω ένα «χιλιοστό κίνησης».

«Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» είπε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!»

Μία ημέρα αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, έπειτα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους τονίζοντας: «Το ΕΣΕΠ δεν ήταν έκτακτο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενημερώσω τα κόμματα για σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συνέπεσε όμως και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, επομένως ενημέρωσα και γι αυτό το ζήτημα. Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επειδή ακριβώς τα δίκαια μας είναι αγκυροβολημένα στην διεθνή νομιμότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής και πολεμικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά είναι χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εμείς επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης και από την αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων μας δυνάμεων».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: