23.12.18

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά το φονικό τσουνάμι...

Συνεχιζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια, που...
άφησε πίσω του το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, έπειτα από έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 222 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800. Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμα σε ένα τοποίο που θυμίζει κάτι από βιβλική καταστροφή, καθώς εκατοντάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί από τα κύματα.


Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για την τραγωδία, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.

Οι μαρτυρίες

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αισθάνθηκαν καν κάτι σαν σεισμό, παρά μόνο είδαν το τεράστιο κύμα να καταπίνει τα πάντα. Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί. «Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν αξιωματούχος της Ινδονησίας.

Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν μάλιστα τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο μουσικών. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή. «Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων».«Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».

Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανάρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: