29.12.18

Εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα...

Τα δεδομένα και οι εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών...

Πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές; Στο ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση προς το παρόν. Ο λόγος είναι απλός: ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του. Πέρα από μεγάλο ερώτημα της ανεύρεσης των 151 ψήφων για την...
επικύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πότε ακριβώς να προκηρυχτούν οι εκλογές σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά η απόλυτη πλειοψηφία.

Οι 151 και ο Θεοχαρόπουλος

Αν δεν τραβηχτεί κάποιος άσος από το μανίκι (πράγμα όχι πολύ πιθανό), η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έλθει στη Βουλή για ψήφιση αν δεν έχει εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών . Η εκτίμηση του πρωθυπουργού και των συνεργατών των του είναι ότι μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, δεν μπορεί να περάσει με σχετική πλειοψηφία. Αν οι «Πρέσπες» επικυρωθούν με 148 ή 149 ψήφους, την επόμενη μέρα η κυβέρνηση θα εγκαλείται από την αντιπολίτευση για αντιδημοκρατική πρακτική. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς τους 151 θα πάμε σε εκλογές το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν οι 151. Ωστόσο, όλοι οι συνομιλητές του Newpost θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό το να σχηματιστεί αυτή η πλειοψηφία από το να μη σχηματιστεί. Δηλαδή η εκτίμηση είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ψηφίσει τελικά «Ναι». Πέρα όμως από τον αρχηγό του Ποταμιού, στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται αρκετά και το όνομα του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση της σχέσης του με τη Φώφη Γεννηματά. Η γενική εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί την πλέον κοντινή δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, μάλλον δεν θα υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις στην ένταξη των στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, του Επικρατείας συμπεριλαμβανομένου.

Οι εισηγήσεις για τις ημερομηνίες

Με βάση το σενάριο η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση τέλη Ιανουαρίου-μέσα Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών. Συγκεκριμένα:

Η επικρατούσα άποψη μέχρι στιγμής είναι ότι μετά την ψήφιση των «Πρεσπών» η κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς τον Πάνο Καμμένο μέχρι τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Υπέρμαχος των τριπλών εκλογών φέρεται να είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μια δεύτερη άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι η προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Την άποψη αυτή φαίνεται να ενστερνίζεται ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
Τέλος, στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, προκρίνουν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν έφερε την πολιτική ανατροπή την οποία ανέμεναν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να ήταν υπερβολικές οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Όπως και να έχει, η δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ παραμένει μεγάλη, παρά την αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποσπάσει απευθείας ψηφοφόρους από τη ΝΔ

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αυξάνεται το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝΑΛ. Η τακτική του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στο ΚΙΝΑΛ έχει δύο όψεις:

Από τη μια μεριά, σημειώνεται άμεση ανταπόκριση σε όποιες κινήσεις σύγκλισης κάνει η άλλη πλευρά. Μετά τις δηλώσεις Μαλέλη που έκλειναν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς έσπευσε να δηλώσει ότι: «Καλωσορίζουμε κάθε άποψη που αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα σχέδια του ΔΝΤ».

Από την άλλη, συνεχίζονται οι σκληρές επιθέσεις κάθε φορά που η Χαριλάου Τρικούπη κρατάει αποστάσεις από των ΣΥΡΙΖΑ, Μετά το άδειασμα του κ. Μαλέλη από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αξιωματούχος του Μαξίμου παρατήρησε σε οξύ τόνο: «Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες για να μαζέψει άρον άρον η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον υπεύθυνο επικοινωνίας του, κ. Μαλέλη, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές με μοναδικό στόχο να είναι χρήσιμοι στις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να επανέλθει η πιο σκληρή Δεξιά στην εξουσία.

Ο στόχος είναι προφανής: Να συμπιεστεί το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ όσο πιο πολύ γίνεται και να ανοίξει ο δρόμος σε μια κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και πάμε σύντομα σε εκλογές με απλή αναλογική...

Τάσος Τσιφόρος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: