27.12.18

Το Μαξίμου «παρακολουθεί» στενά Ζάεφ...



Η εορταστική ραστώνη μπορεί να aναστέλλει αλλά δεν αίρει τις πολιτικές αγωνίες του μεγάλου μπρα ντε φερ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Και δύο εκ των βασικών παικτών του «δράματος», ο Ζόραν Ζάεφ και ο...
Πάνος Καμμένος, φροντίζουν όχι μόνον να υπενθυμίζουν σταθερά, αλλά και να επιτείνουν τις εν λόγω αγωνίες για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ο οποίος δίνει πλέον την τελική μάχη για να περάσει τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας του, επαναβεβαίωσε χθες το κρίσιμο διάστημα για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες επί της συμφωνίας στη χώρα του: Εκτίμησε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα περάσει με πλειοψηφία 86 έως 90 ψήφων και ειπε ότι η τελική φάση της συζήτησης στη Βουλή των Σκοπίων θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου – δηλαδή, πλην θεαματικού απροόπτου οι αλλαγές στο σύνταγμα θα έχουν ψηφιστεί έως τις 15 με 20 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα όμως επανήλθε και στην ρητορική περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο διάστημα κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι για την Αθήνα. «Ενισχύουμε», δήλωσε «την αξιοπρέπειά μας ως χώρα, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα, ούτε τη γλώσσα μας που είναι η μακεδονική. Ανοίγουμε τις προοπτικές μας και πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική ´Ενωση».

Στην Αθήνα, οι αναφορές αυτές εξακολουθούν να αποδίδονται κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι Ζάεφ στα Σκόπια και στην ανάγκη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα – ακόμη κι εάν αυτά κινούνται οριακά στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών – για να «κλειδώσει» τις ψήφους των βουλευτών που αποσκίρτησαν από το αντπολιτευόμενο VMRO. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, υπενθυμίζουν πως οι ίδιες οι συνταγματικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν ήδη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στα Σκόπια ξεκαθαρίζουν οριστικά πως η ιθαγένεια δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση εθνότητας.

Τούτο ωστόσο δεν σημαίνει πως αυτή η ρητορική Ζάεφ – η οποία πιθανώς θα κλιμακωθεί εκ νέου έως τις 15 Ιανουαρίου – δεν παραμένει προβληματική για την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι μπορεί να αποτελέσει τη «βολική αφορμή», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «για την επιστροφή των επιφυλάξεων» βουλευτών που ταλαντεύονται ως προς την ψήφιση της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής τα σίγουρα «ναι» στη συμφωνία καταμετρώνται στα 148 με 149, η ανησυχία αυτή αφορά κυρίως τις τρεις ψήφους του Ποταμιού που είναι καθοριστικές για να πιαστεί ο αριθμός των 151+ και η απόλυτη πλειοψηφία. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης παραμένουν οι ρυθμιστές της τελικής ψηφοφορίας, καθώς μετά και την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ περιορίζεται σημαντικά η δεξαμενή των πιθανών υποστηρικτών της συμφωνίας. Και, ειδικά για τους δύο πρώτους, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει υπόγεια μεν, ορατή δε ανησυχία ότι δεν αποκλείεται εάν όχι να καταψηφίσουν τη συμφωνία, να απόσχουν της τελικής ψηφοφορίας με το επιχείρημα των σταθερών παρεκκλίσεων Ζάεφ από το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, και ο Πάνος Καμμένος επιλέγει να συντηρεί κλίμα «κυβερνητικού διαζυγίου» εν όψει της κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή. «Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία, ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας», δήλωσε παραμονή Χριστουγέννων από την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Γενική πεποίθηση στο Μαξίμου είναι πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ακόμη κι εάν αποχωρήσει θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Το γεγονός όμως πως, παρά τη συμφωνία ανακωχής με τον πρωθυπουργό, κλιμακώνει τη ρητορική της «αντίστασης» στο Μακεδονικό προκαλεί ισχυρή ενόχληση. Και τούτο διότι συντηρεί κλίμα και εντυπώσεις διάλυσης της κυβέρνησης – ένα κλίμα, το οποίο σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Επίσημα σχόλια και δηλώσεις επ’ αυτού δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν άμεσα, προκειμένου να μην τορπιλιστούν περαιτέρω οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες. Τόσο οι πολιτικές κινήσεις Καμμένου όμως, όσο κι εκείνες του Ζόραν Ζάεφ παρακολουθούνται στενά από το Μαξίμου, και αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα εκτιμηθεί εάν απαιτείται επανακαθορισμός στρατηγικής και πρωτοβουλιών...

tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: