2.12.18

Μόσχα και Κίεβο συντηρούν την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα...














ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ κρατά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με το ενδεχόμενο...
απελευθέρωσης των Ουκρανών ναυτών που έχουν συλληφθεί και των τριών πλοίων που έχουν κατασχεθεί: μία κίνηση που θα αποκλιμάκωνε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία πυροδοτήθηκε μετά το επεισόδιο στο Στενό του Κερτς. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε ενίσχυση της γερμανικής ναυτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Κυριακής, ρωσικό πολεμικό σκάφος εμβόλισε ουκρανικό ρυμουλκό, έγινε χρήση πυρών και τελικά κατελήφθησαν το ρυμουλκό και δύο κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ενώ συνελήφθησαν τα συνολικά 24 μέλη του πληρώματος των τριών πλοίων - με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν, η μία στην άλλη, τις ευθύνες για το θερμό επεισόδιο που έλαβε χώρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Όσο για τους 24 συλληφθέντες, δικαστήριο της Συμφερόπολης στην Κριμαία τούς έθεσε ήδη υπό κράτηση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2019, όταν αναμένεται να διεξαχθεί η σχετική δίκη.

Ο Πούτιν, λοιπόν, μετά τη σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, δήλωσε ότι ακόμα είναι «υπερβολικά νωρίς» να επιστρέψουν στην Ουκρανία, τόσο οι ναύτες όσο και τα πλοία που -όπως τονίζει η Μόσχα- παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Επίσης, έκανε λόγο για «εσκεμμένη πρόκληση» από πλευράς Κιέβου.

Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε μάλιστα ένα βήμα περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική ηγεσία «δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει» το ζήτημα που έχει προκύψει, συμπληρώνοντας τα εξής:

Όσο παραμένουν στην εξουσία (σ.σ.: η σημερινή ουκρανική ηγεσία), ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Γιατί; Γιατί όταν υπάρχουν προκλήσεις, όπως αυτό που συνέβη στη Μαύρη Θάλασσα... μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πόλεμο για να δικαιολογήσεις τις οικονομικές αποτυχίες σου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο. Ουσιαστικά, πάντως, αναμένεται να... αναλάβει «δράση» μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου στην Ουκρανία, προκειμένου ο Ποροσένκο να αποτελέσει παρελθόν από τον προεδρικό θώκο της χώρας.

Ευρωπαϊκή «συνδρομή» ζητά η Ουκρανία
Από την πλευρά του, ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε σήμερα (Κυριακή) από τη Γερμανία και τους συμμάχους της, να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου -όπως είπε- να αποτρέψουν τη Μόσχα από εκδήλωση περαιτέρω επιθετικότητας στην εν λόγω περιοχή.

Όπως σημείωσε, η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σχεδιάζει να προχωρήσει περαιτέρω σε ουκρανικό έδαφος. Υπογράμμισε, λοιπόν, ότι το Κίεβο χρειάζεται μία «ισχυρή, ενιαία και ξεκάθαρη αντίδραση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας».

Πριν από λίγες ημέρες και μετά το επεισόδιο στο στενό του Κερτς, ο Ποροσένκο είχε ζητήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ «να μεταφέρουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα» για την προστασία της Ουκρανίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2014 η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: