9.12.18

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το σήμα του αλλιώς...

Η παρουσίαση του νέου επίσημου λογότυπου της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές του Οκτώβρη, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα σε υποστηρικτές και μη του κόμματος. Με...
έντονα στοιχεία μινιμαλισμού, με παραλλαγή στην κλασική παλέτα των χρωμάτων της και μία αφαιρετική απεικόνιση του ονόματός της, το καινούριο λογότυπο της κεντροδεξιάς παράταξης, συζητήθηκε πολύ.

Έκτοτε σημειώθηκαν συνεχείς γραφιστικές παραλλαγές για κάθε περίσταση, όπως το ροζ λογότυπο, αφιερωμένο στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, το μπεζ λογότυπο της 26ης Οκτωβρίου για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, το λογότυπο της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, το επίσης επετειακό λογότυπο για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με το οποίο η παράταξη θέλησε να τιμήσει τους αγώνες των νέων για την ελευθερία, το μωβ λογότυπο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το κατακόκκινο λογότυπο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το AIDS και την υποστήριξη των ατόμων με HIV, καθώς και η μεταμόρφωση της καθιερωμένης φλόγας του πυρσού σε ράμπα, ως ένδειξη της ανάγκης κινητοποίησης υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας, των ατόμων με αναπηρία.


Το νέο επικοινωνιακό προφίλ που παρουσιάστηκε αποτελεί μία πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η νέα του μορφή μπορεί να πρεσβεύσει μία νέα εποχή για την Νέα Δημοκρατία, καθώς διαθέτει έναν τολμηρά μοντέρνο σχεδιασμό, που ξεφεύγει από το συνηθισμένο της παραδοσιακής κεντροδεξιάς παράταξης. Δεδομένου βέβαια ότι οι αλλαγές που παρουσιάζονται δεν συνοδεύονται από την ανακοίνωση συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος, μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ακόμα πολλά για να περιμένει, μέχρι να επέλθει η ουσιαστική πολιτική ανανέωση.

Αν η απήχηση σε ένα νεότερο ηλικιακά κοινό και η ανανέωση της εικόνας της ΝΔ είναι ο στόχος, τότε μάλλον η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να αναζητήσει πολύ πιο άμεσες ενέργειες απ’ ό,τι μία γραφιστική καινοτομία. Αν θέλει να διασφαλίσει πως ο ρόλος της δεν είναι ένα κόμμα αντιπολίτευσης που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια για τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά επιδιώκει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, χρειάζονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία και νοοτροπία της. Προπαντός, θα πρέπει να διασφαλίσει πως τα πρόσωπα που στελεχώνουν το κόμμα, κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης, προοδευτικής κεντροδεξιάς παράταξης και δεν φλερτάρουν εμφανώς και μη, με ακροδεξιές συνιστώσες, ή τουλάχιστον, πως ασπάζονται την “ανοιχτή” νοοτροπία που θέλει να προωθήσει πλέον το κόμμα.

Νέα Δημοκρατία, λογότυπο
Η Ν.Δ. οφείλει στον εαυτό της να υπάρχει στην σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά οφείλει και να πληρώσει το κόστος των επιλογών της. Των υψηλόβαθμων αυτών που προσβάλλουν εθνικές επετείους και νοσταλγούν καθεστώτα του παρελθόντος, που ταυτίζονται με ομιλίες μορφωμάτων εκτός δημοκρατικού τόξου και που οραματίζονται μία κοινωνίας χωρίς δικαιώματα για αδύναμες ή μειονοτικές ομάδες. Αυτές οι προσωπικές επιλογές στελέχωσης περνούν πολύ ισχυρότερα μηνύματα απ’ ό,τι η αλλαγή ενός λογότυπου. Δείχνουν ένα εκφυλισμένο και προσβλητικό πρόσωπο μιας ιστορικά σημαντικής παράταξης, που ως σωτηρία, προσπαθεί να περάσει τον μοντερνισμό σε ένα συντηρητικό κοινό, μία Νέα Δημοκρατία ιδεολογικό χαμαιλέοντα, που ψάχνει να βρει πατήματα για να συγκεντρώσει ένα κοινό που φλερτάρει με τον άκρατο συντηρητισμό και χάνεται στην μετάφραση, ή στην περίπτωσή μας, στο λογότυπο.

Παραφράζοντας λοιπόν τον Ελύτη:

Συντηρητικέ μου, τί μίνιμαλ ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε

Ζωή Διδίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: