3.12.18

Οι προτάσεις του ΚΚΕ...


...για τη συνταγματική αναθεώρηση...

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ. Αν και, όπως υπογραμμίζει, ευθύς εξαρχής, «το αστικό Σύνταγμα» και όλες οι αναθεωρήσεις του...
κατοχυρώνουν «την εξουσία της κυρίαρχης τάξης», εντούτοις «το ΚΚΕ συμμετέχει στη συνταγματική αναθεώρηση, καταθέτει προτάσεις κι εξαντλεί κάθε περιθώριο για να προστατευθούν και να διευρυνθούν τα λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει “προοδευτικό” και “δημοκρατικό” Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου».

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συνταγματική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει εννιά κατηγορίες ζητημάτων. Συγκεκριμένα:

α) Απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων,
β) Λειτουργία Βουλής και δημοψηφίσματα,
γ) Πλήρης διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας,
δ) Διεύρυνση κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων,
ε) Δημόσια διοίκηση και άλλοι κρατικοί θεσμοί,
στ) Δικαιοσύνη,
ζ) Ποινική ευθύνη υπουργών,
η) Τοπική Αυτοδιοίκηση,
θ) Κατάργηση προνομίων εφοπλιστικού κεφαλαίου και κεφαλαίων εξωτερικού - φυσικός πλούτος και κοινωνικά αγαθά.
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, το ΚΚΕ ζητά να καταργηθούν τα άρθρα του Συντάγματος που επιτρέπουν τη μεταβολή των συνόρων του ελληνικού κράτους, να απαγορευτεί η διέλευση από τη χώρα μας και η στάθμευση σε αυτήν ξένων στρατιωτικών δυνάμεων καθώς και η παραχώρηση βάσεων και άλλων διευκολύνσεων, η παραγωγή, απόκτηση και παραμονή πυρηνικών και χημικών όπλων όπως και η υπερίσχυση του διεθνούς δικαίου και διεθνών συμβάσεων έναντι του εσωτερικού δικαίου.

Απλή αναλογική

Το ΚΚΕ ζητεί τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, την καθιέρωση της δυνατότητας νομοθετικών πρωτοβουλιών απευθείας από τον λαό όπως και την υποχρεωτική διενέργεια δημοψηφίσματος –αν η πρόταση δημοψηφίσματος που καταθέτει ένα κόμμα ψηφισθεί από έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών, π.χ. 100– και το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων να είναι δεσμευτικό για τις κυβερνήσεις.

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα το ΚΚΕ ζητεί την κατάργηση του άρθρο 48 του Συντάγματος. Να μην αναστέλλονται άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν ατομικά και συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες (άρθρο 5 παρ. 4, άρθρα 6, 8, 9, 11, 12 παρ. 1 έως και 4, άρθρα 14, 19, 22 παρ. 3 και άρθρο 23). Να μην επιτρέπεται η συγκρότηση ειδικών δικαστηρίων, ούτε και η αναστολή των άρθρων 96 παρ. 4 και 97.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, το ΚΚΕ προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό τους. Ειδικότερα προτείνει την κατάργηση του άρθρο 3 του ισχύοντος Συντάγματος, της εισαγωγικής αναφοράς «[...] στο όνομα της Αγίας Τριάδας» και την κατάργηση ή τροποποίηση των συνταγματικών διατάξεων όπου υπάρχουν και κατοχυρώνουν επικρατούσα θρησκεία στη χώρα.

Για τις ατομικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ προτείνει: Εξασφάλιση του απορρήτου της προσωπικής ζωής, Διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας, Πλήρη κατοχύρωση, χωρίς περιορισμούς, των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Κατοχύρωση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής έκφρασης των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως και κατοχύρωση της πλήρους πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους, Απαγόρευση στη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Πλήρη κατοχύρωση στη δωρεάν παροχή Παιδείας για όσους βρίσκονται στη χώρα, Πλήρη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας αποκλειστικά από το Δημόσιο και απολύτως δωρεάν, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, Διασφάλιση του δημόσιου αποκλειστικά χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών, ζητεί «ριζική αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και να διώκονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες. Να ισχύσει η κοινή παραγραφή με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας και να μην εξαρτάται η δίωξή τους από τη θέληση της εκάστοτε κοινοβουλευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας».


Γιώργος Πετρόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: