25.12.18

Ψάχνοντας τους «151»...

Τα διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα...

Μόνο ανέμελα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα φετινά Χριστούγεννα για τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του, αφού ο...
καινούργιος χρόνος μπαίνει με την "απειλή" οι "151" που απαιτούνται για το ονοματολογικό να μην βρεθούν και η κυβέρνηση να μπει από νωρίς σε περιπέτειες και εκλογικούς σχεδιασμούς.

Το πρώτο "καμπανάκι" ήρθε από τον προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ που αιφνιδίασε και προβλημάτισε του επιτελείς της Ηρώδου Αττικού. Στην πορεία προς τις εκλογές τα διλήμματα είναι πιεστικά και από το κυβερνητικό στρατόπεδο είδαν την αξιωματική αντιπολίτευση με μια κίνηση "ματ" να προκαλεί έντονο σκεπτικισμό στους "145" του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Μαυρωτά είναι αναμφισβήτητα οι ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων κρατώντας την τύχη της κυβέρνησης στα χέρια τους. Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να τηρήσει μέχρι "κεραίας" τη δέσμευσή του και να φέρει τη Συμφωνία πριν οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Παράλληλα θα πρέπει να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία "151" βουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία. Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν πολιτικά ανεκτό σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα για το οποίο παλαιότερα είχε μπει στο τραπέζι, αν και λανθασμένα σύμφωνα με το Σύνταγμα, το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί ακόμα και με αυξημένη πλειοψηφία 3/5.

Ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο ότι επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες όταν το κόμμα του θα είναι σε θέση να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απέναντι στη ΝΔ. Αυτή η χρονική στιγμή σίγουρα δεν μπορεί να είναι μετά από μια μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό. Τα κομπιουτεράκια εδώ και καιρό στο στρατηγείο της Ηρώδου Αττικού έχουν πάρει "φωτιά" γνωρίζοντας πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα και παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί μπορούν να υπολογίζουν στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Στο Μαξίμου καταγράφουν θετικά το γεγονός πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι εδώ και καιρό σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ και ότι ενδεχομένως η διαφωνία για το Σκοπιανό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έναν "γάμο" της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το "κοντέρ" δείχνει να είναι κολλημένο στους 148 - 149 αφού η Έλενα Κουντουρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της με τους "τρεις" του Ποταμιού να κρατούν τα "κλειδιά" της κυβέρνησης στα χέρια τους.

Στην πλειοψηφία εκφράζουν αισιοδοξία ότι το "ατύχημα" θα αποφευχθεί. Θεωρούν πως η μεγάλη ιδεολογική απόσταση που υπάρχει με συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ θα αποτρέψει τελικά τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμπράξει με τη ΝΔ, οπότε με αυτή τη λογική δεν έχει κανέναν λόγο να φανεί ανακόλουθος στα όσα έχει δηλώσει για την ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού. Παρ' όλα αυτά κλίμα εφησυχασμού δεν υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αφού γνωρίζουν πως οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα θα είναι έντονες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν σίγουρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί ανάλογα με την αριθμητική της Βουλής εκείνη την στιγμή. Αν δει πως υπάρχει πιθανότητα να μην βρεθούν οι "151", που θα στηρίξουν τη Συμφωνία, είναι αυτονόητο ότι δεν θα προχωρήσει στην πρόταση μομφής αφήνοντας την ψηφοφορία να εξελιχθεί. Το καλό σενάριο για το Μαξίμου είναι η πλειοψηφία να κερδίσει δυο κοινοβουλευτικές μάχες: Πρώτα την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει η ΝΔ και ακολούθως την κύρωση του νέου ονόματος της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται πως στην περίπλοκη "εξίσωση" που έχει μπροστά της η κυβέρνηση υπάρχουν βουλευτές όπως ο Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο Γιάννης Σαρίδης που αναμένεται να στηρίξουν την πλειοψηφία αν και διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα η παραίτητη του Θανάση Παπαχριστόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα (όπως έχει δεσμευτεί μετά την ψήφιση της Συμφωνίας) θα φέρει στους "300" τον Τέρενς Κουίκ που έχει ήδη διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ.

Αν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει πότε θα στήσει τις κάλπες, αφού δεν αποκλείεται να βρεθεί μπροστά σε συνθήκες δημιουργίας μιας νέας πλειοψηφίας. Το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα θεωρήσει καλή λύση να προχωρήσει με "μπαλώματα" μέχρι το Οκτώβριο θα κριθεί από τη δυναμική που θα εμφανίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μάιος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να είναι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με βάση τις συζητήσεις που γίνονται σε ανώτερο επίπεδο και στις κλειστές συσκέψεις.

Στην Ηρώδου Αττικού επενδύουν πολλά στο καλό κλίμα που θα δημιουργηθεί τον Ιανουάριο από τα υπόλοιπα θετικά νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή (120 δόσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, προστασία α΄ κατοικίας κλπ). Εκτιμούν ότι αυτές οι ψηφοφορίες θα "δέσουν" την υπάρχουσα πλειοψηφία και θα εξασφαλίσουν πως οι ΑΝΕΛ σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξουν την ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: